Ads 468x60px

Wednesday, January 9, 2013

Kisah Amani demam

Fuh...kiranya sejak hampir 10 bln Amani dilahirkan...ni lah first time die dmam yg btul2 pnas. Sblm ni ade ar dmam skit pas inject...tp x panas sgt pun sbb awal2 lg aku da ltk tuala bsh kat dahi die or pkaikn baju x de lengan ke.

Alkisahnye demam Amani start hari Ahad. Mlm ari sabtu tu aku n famili tido umah PIL. Siang ok lg...aku x prsn plak kalo bdn die pns. Tp ptgnye tu ble aku n en.suami bersiap2 nk blk perasan yg bdn Amani sgt pnas. Amani plak x de ar meragam sgt. Kdg2 nangis nk ikut aku tu mmg perkara biasa.

Mlm tu aku ngn Amani tdo ngn Tok Mak. Bilik ber aircond...aku plak time tu selsema so mmg x thn sgt. Nk tutup nnt kang Tok Mak jaga die bkk blk. So aku rs die mmg suka tdo ngn aircond. Aku plak bpe kali bgn kuar bilik sbb x thn sejuk. Amani aku tgk lena je tdo. Aku prsn Amani kalo tdo ber aircond esoknye msti die selsema skit. Itu mungkin slh satu penyebab die dmam. Ditmbh plak ngn virus selsema dr aku.

Smpi je umah aku n en. suami trus cek temperature Amani. Bpe ek suhu die masa tu? 38 degree kot. Mlm tu kitorg trus bwk Amani g klinik. Masa doc cek suhu die naik lg 39 degree. Doc bg ubat demam n antibiotik n suh continue breastfeed. Blk je trus aku bg Amani mkn ubat after bf. Pastu basahkn kepala n bdn die ngn tuala basah...continuously. After a while suhu die turun ke 36.8 degree. Alhamdulillah. Masa tu bru ar Amani main dgn seronoknye.

Ingtkn demam Amani dah kebah...tp mlm tu suhu die naik blk. First die bgn isap susu aku cek temp die 38.6 degree. Aku trus bgn n lap bdn n kepala die ngn tuala bsh. 2nd time die bgn nyusu aku cek temp die makin naik 39.4 degree. Aku smbung lg bshkn kepala die...masa tu kul bpe pun aku x tau da. Smbil2 lap sambil aku ttdo...ngntuk sgt. Aku da kjutkn en.suami bgtau suhu Amani naik lg...tp en.suami ngntuk sgt agaknye coz da bbrp mlm stay up wat bajet utk thn dpn. Pgnye ble en.suami bgn nk g keje aku bgtau bdn Amani pnas sgt. Cek temp naik lg 40 degree. En.suami trus cancel nk g opis..amik cuti half day. Kitorg trus buka baju Amani n jerlum kepala die ngn air. Masa tu Amani tdo je...agaknye sedap sbb kepala die rs sejuk skit. X berenti2 aku n en.suami lap bdn Amani ngn tuala basah. Alhamdulillah...suhu Amani turun ke 37 degree.

Sepatutnye pg tu Amani kena g klinik utk cek up 10 bln. Disbbkn demam yg agak pnas aku decide stabilkn dlu then bru g klinik. Ble suhu Amani da turun en.suami pun g opis n aku bwk Amani g klinik ngn Anisa. Masa nurse cek aku bgtau ar psl demam Amani n nurse suh dtg blk esok if demam die still blum kebah. Mungkin kena cek darah dsb. Mlm tu aku da standby utk stay up if suhu Amani naik lg. Tp syukur sgt2 coz suhu die makin stabil. Last cek 36.5 degree. Alhamdulillah...so x perlu ar Amani pergi jumpe doc lg.

Fuh...mcm ni rsnye ye ble anak demam. Mudah-mudahan Amani membesar dgn sihat dan kuat =)
Read more...

Monday, January 7, 2013

Mood puitis =p

Entry pertama di thn baru...hehe...lmbt tul.

X tau nak cakap mcm mana...terus terang aku katakan dr pertghn Dis hinggalah ke hari ni I'm in the down mood. Kurang motivasi, kurang pengisian diri maka laghalah diri...huhu. Kadang2 terfikir arah tuju diri...aku mcm da lost dlm hutan tebal ciptaan sendiri plak tu. Mungkin mslh aku x seberat mana, tapi jiwa aku dah penat mencari jln keluarnya. Cewah...ttba mood puitis plak. Org lain sibuk ngn azam baru n semangat baru...tp aku tersekat di takuk yg sama...huhu.

Pencapaian aku pada 2012:

Mac - I've deliver a very beautiful baby girl. Anugerah Allah yg tak terhingga (ttba rs cam terharu plak masa taip 
              ni...huhu)
          Bln yg sama juga our 1st annivesary yg diraikan hanya dgn ucapan melalui sms. Aku da kat 
          hospital masa ni coz ada bleeding. 
Sept - Sepatutnya aku bakal melanjutkan pelajaran PhD di Scotland. The whole year plus few months of 
          year before I've been working for this. Akhirnye, Allah je tahu betapa kecewanya aku. This is one of 
          the factor yg buatkn aku down until now kot. Bg org mungkin mslh ni simple...cari je other univ. But it 
          is not simple as that. Tmbh2 dgn sume usaha2 yg aku da buat. It is very frustrated to repeat all the 
          step again. Honestly, I am demotivated. Aku redha dgn ketentuan-Nya...but to do it again...ntahlah. 
          X de rasa dan jiwa lg ar nk buat. Ya, Allah...bimbinglah hambamu ini.


Hehe...entry yg x best plak di awal2 thn ni. Tp alhamdulillah...rs lega skit kot pas meluahkan rasa kt blog ni. Sekejap je ar kot lega...huhu. Moga satu hari nnt aku akan kembali bersemangat dan berjiwa kental =p (haha...poyos..)




Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates