Ads 468x60px

Saturday, April 28, 2012

A moment to remember

Yes, this is a moment to be remembered. Moment melahirkan si kecil Amani. Da lama sbnrnye aku b'hasrat nk m'abadikan cerita melahirkan Amani kt dlm blog ni..tp disbbkn kesibukan n keseronokan melayan si kecil Amani ditmbh ngn mood menulis yg sepoi-sepoi bhs..akhirnye ari ni bru ar mud menulis dtg.

Utk pengetahuan aku dimasukkn ke hospital sejak 4hb lg..sdgkn aku melahirkn Amani pd 8hb. Suspen je ingt Amani akn dilahirkn pd hr ulangthn perkahwinan aku n en.suami. Kenapa aku masuk hosp awal? Mcm ni ceritanya..

4 Mac 2012
Kul 6.30pg cam biasa aku bgn utk slt subuh. Tp masa kt toilet aku perasan ada pendarahan. Suspen ni coz masa tu aku bru masuk 36 minggu..x kn da ada tanda2 nk bersalin. Aku trus bgtau en.suami but en.suami ckp kte tgk dlu..kalo ada lg kte g klinik. So aku pun tdo semula.

Kul 9 pg ble aku bgn cek pendarahan ada lg so kitorg trus mandi n g klinik. But doc advise suh g hosp trus. Aku dah neves da tp dlm masa yg sama aku yakin belum masanye nk melahirkn. Sampi HSA trus dftr kt bilik saringan.

Doc cek bukaan da 2 cm. Dlm ati aku ckp biar btul..aku x rs sakit pe pun...but nurse cek contraction mmg ada. Aku kna admit sbb ikut pengiraan doc kandungn aku baru 35 mnggu 5 ari. So kalo aku bersalin dikira kelahiran pramatang. Pelik gak aku coz kalo ikutkn aku kira mmg da msuk 36 mnggu. Tp x kisah ar..disbbkn ini pglmn pertama..bgus gak dok hosp..ada org pantau if ada ape2.


1st day kt hosp. No feeling nk bersalin lg...mood hepi je...haha

5 Mac 2012
Ari ni adlh 1st annivesary aku n en. suami..huhu sedih x dpt celebrate. Tp kalo aku bersalin pd tarikh ni mmg cantik ar tarikh lahir our baby.

Doc dtg wat cek up. Die tanya aku rs contraction selang bpe minit. Aku ckp x tau coz aku x rs sakit pun. Then doc mntk nurse trgkn mcm mana rs contraction. Nurse tu bgtau perut akan rs memulas cam nk buang air besar. Ok aku fhm tp mmg aku x rs pun sakit cam yg nurse explain tu..huhu.

6 Mac 2012
Ari ni da msuk 36 mnggu. So doc ckp kalo rs sakit..trus je bersalin...x de mslh. Aku pun ok je. Tp serious aku mmg x rs sakit pe2 pun lg. Mama da risau da sbb lama aku kt hosp tp x bersalin lg. Aku da stat rs boring da dok hosp lama2. Aku dok wad 1st class bilik berempat. Sepatutnye berdua tp da pnuh so dpt bilik berempat. Wardmate da bertukar ganti...maklum ar diorg msuk pas b'salin...then esknye kuar. Aku da stat rs down skit2.

Mama mntk pkck aku watkn air selusuh...moga2 mudah bersalin. Yg aku plak minum je air yg mama bg coz aku ingt tu air yasin je. Sbb aku pnah t'baca air selusuh ni nnt menyebabkn baby berak dlm perut. So selalu doc bg minum pun ble btul2 da nk bersalin.

7 Mac 2012
Dok ckp kalo aku x rs sakit gak aku leh kuar hosp ari ni. Doc akan cek bukaan skali lg...kalo x bertmbh die bg blk. Yeay...smgt blk aku. Boring seh dok hosp. After lunch doc cek bukaan. Rupanye bukaan bru 1.5cm je. Ni doc bru tu punya psl ar. Da ar die cek bukaan tu aku rs sakit. Doc yg kali ni cek aku x rs sakit pun.

So aku dibenarkan blk ptg tu. Honestly masa tu aku cam da rs sakit skit2. Tp x kerap ar. Aku wat donno je coz kalo boleh aku nk g hosp ble btul2 da nk bersalin je. Dtg2 trus masuk labour room. Senang skit. Cerita seterusnye...akan disambung dlm next entry...hehe.

p/s: Sekejap je ms berlalu...Amani da nk msuk 2 bln. Mudah-mudahan Amani membesar dgn sihat. Mama n papa syg Amani sgt2 =) 
Read more...

Sunday, April 8, 2012

My lil princess


1 day old

Introducing my lil princess, Wan Dzaira Amani Wan Mohamad Maulana. 
DOB: 8 Mac 2012
Weight: 2.7kg
Height: 47cm


6 day old

p/s: Wan Dzaira Amani...maksudnye bunga yg memberi ketenangan. Mudah-mudahan Amani sentiasa menenangkan mama dan papanye...insyaAllah =)

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates