Ads 468x60px

Wednesday, October 23, 2013

Evening Primrose Oil vs GLA Complex

Baru je tghari tadi ada seorang sahabat bertanyakan sama ada Shaklee mempunyai produk Evening Primrose Oil (EPO). Setahu saya mmg tak ada. Tetapi rupanya setelah dikaji, Shaklee ada menawarkan produk seumpamanya iaitu GLA Complex.

Apa itu EPO?
Bagi wanita, evening primrose oil atau EPO memang tidak asing lagi. Biasanya digunakan untuk melegakan masalah kewanitaan seperti sindrom pra-haid (PMS), ketidakstabilan hormon, ketidaksuburan dan sebagainya. Semasa pra-haid, kebanyakan wanita mengalami kekejangan pada bahagian abdomen, sendi-sendi dan payudara. Pengambilan EPO mengurangkan ketidakselesaan ketika masa itu.

Evening Primrose mengandungi kandungan GLA yang tinggi. GLA (gamma linolenic acid) adalah sejenis asid lemak yang mempunyai kuasa penyembuhan dalam tumbuhan. Disebabkan kandungan GLA yang tinggi dalam Evening Promrose, maka ia digunakan dalam mengatasi masalah kewanitaan seperti di atas.


GLA Complex
Shaklee GLA Complex merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E. Haa..bonus tu sbb dgn mengamalkan GLA Complex ianya juga membantu mencantikkan kulit agar kelihatan berseri-seri =)...



Manfaat GLA Complex:
1. Melancarkan perjalanan darah bagi membantu dalam masalah ketidaksuburan pada lelaki dan wanita. Ia menguatkan otot organ lelaki dan membaikpulih fungsi uterus.
2. Asid lemak menjaga kecantikan kuku, rambut dan kulit kepala.
3. Mengurangkan ketidakselesaan semasa pra-haid (PMS).
4. Mengawal penyakit2 kewanitaan seperti endometriosis dan ketulan pada payudara.
5. Mengelakkan kerosakan saraf yang disebabkan oleh diabetes.
6. Mengurangkan simptom ekzema
7. Membantu  pesakit Alzheimer

Emm...byk sekali manfaat GLA khususnya untuk wanita. Jom grab GLA Complex! Jgn segan silu untuk hubungi saya:

SMS/Whatsapp - 019-7122817 (ANID)
ID: 1065424
Email: arnidza.ramli@gmail.com
COD area UTM Skudai dan Taman U
 
 
Read more...

Tuesday, October 22, 2013

Vitamin C sudah kembali!!

Wah...ape yg hot sgt psl vitamin C ni?? Siapa nak kulit cantik, makan ar vitamin C. Antara hot selling Shaklee. Da lama takde....tp skrg da kembali!!

Vitamin C dari Shaklee ni dikenali sebagai Sustained Release Vita-C 500mg. Sustained release tu bermaksud proses di mana diformulasikan khas agar ia dapat dilepaskan secara perlahan-lahan mengikut paten istimewa yang menjamin penyerapan vitamin di antara 3 ke 6 jam. Atau dalam erti kata lain ia akan dilepaskan perlahan-lahan dalam aliran darah badan mengikut masa tertentu. Dan ia juga bersifat larut air so, sesiapa yang consume vita c dinasihatkan minum air secukupnya sekurang-kurangnya 2 hingga 3 liter sehari.

Khasiatnye:

~ Mencantikkan kulit - sape taknak kulit cantik kan?? Ia membantu menbuat kulit lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukan pigmentasi penyebab utama terjadinya jeragat.

~ Membentuk collagen - haa...collagen kan mahal. Apa kata amik je vitamin C ni di mana ia dapat merangsang pembentukan kolagen yg merupakan sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan.

~ Memperbaiki simptom pendarahan - baru tau rupanya penyebab gusi berdarah, lebam kulit, lambat pulih dr kecederaan, kulit kering, ruam dan kulit kasar tu rupanya sebab kekurangan vitamin C..huhu

~ Peningkatan sistem imun - Patutlah bila saya demam je MIL suh minum jus oren. Tp cukup ke vitamin C dlm jus oren tu?? Vitamin C membantu dalam membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, megukuhkan sistem imun, peningkatan pemulihan alergi hidung, kulit dan asthma, dan juga mengurangkan simptom selsema.

~ Memperbaiki insomnia - Ia dapat memperbaiki insomnia, stress dan masalah keresahan.

~ Mengekalkan kolestrol sihat - Haa...bukan sume kolestrol jahat tau! Ia dapat mengurangkan kolesterol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghalan pendarahan dalam hidung, pendarahan serebral dan skurvi.

Perbezaan Vita C Shaklee dengan Vita C lain
~ Merupakan Vita C pertama yang natural dan bertindak secara Sustained Release yang berfungsi secara perlahan untuk memenuhi keperluan tubuh badan selama 24jam.
~ Rumusan unik yang membenarkan pelepasan Vita C secara perlahan dan berterusan selama 5 jam.
~ Satu tablet mengandungi 500mg Vita C iaitu bersamaan dengan 7 1/2 biji buah oren.
~ Membekalkan Bioflavinoid dalam jumlah yang seimbang iaitu 120mg yang bekerja untuk meningkatkan keberkesanan Vita C dan perlu diambil sebagai sebahagian daripada supplement Vita C ( mengelakkan salur darah dari runtuh/bocor, meningkatkan fungsi Vita c, mengelakkan daripada ianya cepat teroksida dan merosakkan sel )
~ Terdapat juga dalam bentuk yang boleh dikunyah Chewable Vita C.
 
Siapa yang perlukan Vita C ni??
  • Perokok (bole suggest utk en.suami ni...huhu)
  • Orang yang mudah stress kerana stress akan mempercepatkan penyusutan Vita C dalam badan.
  • Orang yang makan pil perancang sebab pil perancang juga akan menyerap Vita C dan mengakibatkan pengurangan Vita C dalam badan dengan cepat.
  • Orang yang ingin mencantikkan kulit atau yang mempunyai masalah kulit seperti jerawat atau eczema memerlukan Vita C untuk membina kolagen kulit yang sihat dan memperbaiki tisu kulit.
  • Semua orang yang menginginkan kesihatan tubuh badan yang baik kerana Vita C menyokong sistem Imun dalam badan  dan mengurangkan selsema yang berpanjangan.

TAHUKAH ANDA??

- haiwan menghasilkan vitamin c mereka sendiri seperti arnab mampu menghasilkan 18,000mg vitamin c sedangkan manusia tidak dapat menghasilkan vitamin c. Tambahan pula, vitamin c larut air dan akan hilang berterusan dari tubuh kita. Oleh yang demikian, adalah perlu utk kita mengambil vitamin c setiap hari kerana vitamin c tidak memberi kesan toksik. 

- Setiap hidangan buah-buahan membekalkan 45-60mg vitamin c. Buah-buahan akan menghasilkan vitamin c yang lengkap dalam masa 10 hari selepas buah ranum. tetapi kandungan vitamin c tersebut akan berkurangan kepada separuh apabila dipetik dan akan musnah apabila terdedah kepada kepanasan.

kesimpulannya, pilihan saya tentulan Sustained Release Vita C 500mg dari Shaklee..it's 100% safe, natural and works wonderful to everyone..insyaAllah.. :)
 
Jgn lepaskan peluang utk mendapatkannya...best price utk yg berminat =)

SMS/Whatsapp - 019-7122817 (ANID)
ID: 1065424
Email: arnidza.ramli@gmail.com
 
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Read more...

Thursday, October 17, 2013

Salam Aidiladha =)


Salam Aidiladha dr kami sekeluarga.
Dulu bertiga sekarang berempat =)
Read more...

Wednesday, October 16, 2013

ESP sebagai masker??

Wah...tak tau plak ESP boleh dipakai sebagai masker. Emm...nak kna try ni.
Ini salah satu cara memakai ESP sebagai masker. Credit to Beingmary.

Bahan yg diperlukan hanyalah ESP dan plain yogurt. Cara-caranya bancuh 1 sudu plain yogurt bersama-sama setengah sudu ESP. Gaul sebati and ready untuk disapu pd muka. Biarkan sehingga kering atau selama 15-20 minit then boleh basuh muka :). Very the easy...worth trying :)

Gebu la muka pasni =p

Read more...

Friday, October 11, 2013

Amani balik lambat =(

Semalam papa balik lambat sbb ada meeting. Makanya Amani pun papa amik lambat ar...huhu. Sedihnye rasa...jap je dpt spent time ngn Amani smlm =(. Mama cepat-cepat siapkan kerja rumah (sampai cedera dibuatnya...huhu) supaya bila Amani blk nnt mama dpt main-main ngn Amani.

Pg td bila papa nak amik Amani masuk dlm kereta....Amani tidur peluk mama x nak lepas. Lg ar hati mama ni sedih.
Read more...

Thursday, October 10, 2013

ESP untuk ibu menyusu

 ESP?? Rasanya ramai yg dah tau mengenai ESP. Best seller tu. Saya pun sdg consume Shaklee dan sdg merasai kesannya. Hehe...saya suka..saya suka (versi Mei Mei Upin Ipin).


Kelebihan ESP untuk ibu menyusu:
1.       Membantu susu ibu supaya menjadi lebih pekat berkrim. Secara tak langsung memberi kekenyangan yg lama pada baby. Bila baby kenyang tidurnya pun lebih lena.
2.       Merangsang dan membantu penghasilan susu dengan lebih cepat. Dengan syarat konsep asas penyusuan demand and supply dipatuhi dan payudara dikosongkan selalu atau sebaiknya setiap 3 jam sekali.
3.       Sebagai energy booster. Kebiasaannya ibu2 yg menyusu badan mengalami proses berjaga mlm yg lebih kerap, kekadang sampai 1 jam sekali baby bangun utk menyusu. Dengan mengamalkan ESP, badan akan kekal bertenaga sepanjang hari seterusnya proses penegepaman juga akan berjalan lebih lancar.
4.       Memberi rasa kenyang lebih lama. Bila menyusu dan mengepam, badan akan cepat lapar. Diet pun entah ke mana. Dengan pengambilan ESP pada waktu pg sblm sarapan akan membantu memberi rasa kenyang yg lama tanpa perlu mkn ubat-ubatan yg akan mengganggu penghasilan susu malah InsyaAllah susu lebih meriah dan byk.
5.       Kulit ibu lebih gebu dan cantik. Kandungan protein dalam ESP membantu membaiki tisu dan pembinaan tisu baru. Bonus gitu! Di samping menggunakan ESP sbg makanan tambahan, kulit akan lebih gebu, halus dan cerah dari yang sebelumnya.
 
Apalagi...pada ibu-ibu menyusu di luar sana. Jom cuba ESP!! Yg bukan menyusu pun ESP ni sesuai untuk korg. Yg nak kulit cantik, badan bertenaga...lai..lai. 1 canister boleh tahan sehingga 2 bulan. Pm/SMS/Whatsapps saya ye untuk harga istimewa =)
Read more...

Monday, October 7, 2013

Bagaimana Menjayakan Penyusuan Susu Ibu ~

Tips ni saya kongsi bukan ar nak tunjuk terer ke ape...hehe. Google je pun. Anak pun baru dua. Tips ini juga sebagai panduan kepada saya dan saya ingin kongsikan bersama. Harap sgt dapat jayakan penyusuan ke atas Amani dan Ammar selama 2 tahun.

  1. Kerapkan Menyusu/Mengepam 
  • Yg ni kalau kat rumah mmg bergilir-gilir ar Kakak Amani n Ammar menyusu. Masa Ammar kna   tahan NICU (masa tu Ammar baru 2 hari) sedih sgt sbb pam susu yg keluar cuma skit je hujung-hujung jari. Susu masa tu masih lg susu awal yg sgt pekat dan warnanya kuning. So, saya susukan Amani untuk stimulatekan penghasilan susu. Alhamdulillah, esoknye susu keluar dgn byk. Byk setakat yg baby 3 hari leh minumlah. Ini menunjukkan bagaimana penyusuan boleh merangsang penghasilan susu. Dapatlah saya pam untuk bekalan Ammar di wad.
  • Kalau mengepam pulak,kat tempat kerja saya pam setiap 3 jam.
  1.   Jangan tunggu breast penuh
  • Sentiasalah kosongkan breast. Konsep penghasilan susu demand and supply. Jika kita kerap kosongkan breast maka badan akan lebih kerap menghasilkan susu.
  1.  Minum banyak air
  • Dulu saya mmg tak suka minum air masak. Tak sedap. Minum air manis lg syiokk! Tp sejak breastfeedkan anak secara tak langsung akan sentiasa rasa haus. Jadi saya mmg pastikan akan minum air masak. Sekuramg-kurangnya botol air 1L tu saya habiskan sehari waktu kat ofis. 
  1. Fikir anak
  • Ketika menyusu, belailah anak. Langkah ini tanpa disedari merangsang penghasilan susu. 
  • Masa mengepam plak tengok ar gamba anak sambil berselawat dan berzikir Ya Mattin..
  1. Menyusu/mengepam lebih lama
  • Masa menyusu biarkan anak menyusu sehingga puas sebelum menawarkannya menyusu di breast yg sebelah lg. Barulah anak dapat kedua-dua susu foremilk dan hindmilk. 
  • Kalau mengepam plak, saya pam 15-20 minit untuk sebelah breast. Mengepam lebih lama boleh menghasilkan let down reflex (LDR) 2-3 kali!
  1. Pengambilan suplemen
  • Bagi saya, untuk breastfeed saya ambil suplemen Ostematrix dan ESP.  Suplemen hanyalah untuk membantu di dalam penyusuan susu ibu. Jika ibu tak disiplin dan konsisten, hasilnya tetap tak akan berubah.
Harapnye dgn tips yg diberi dapat sama-sama kita berjuang dalam menjayakan penyusuan susu ibu. Gud Luck ibu-ibu di luar sana =)

p/s: Jgn lupa amalkan membaca Ayat 60 Surah Al-Baqarah untuk memperbanyakkan susu ibu. InsyaAllah. =)
Read more...

Wednesday, October 2, 2013

En. Suami ke KK + anak-anak

Cewah...tajuk entry, bkn anak tp anak-anak.

Pg2 lg en.suami da kuar umah ke airport atas urusan keje di KK. Selama dua hari. Khamis ptg bru blk. First time sejak Ammar lahir en.suami outstation. Cane ar agaknya aku nak handle budak berdua tu sorg2. Anisa pun akan blk ke Kluang ptg or mlm ni. Hopefully everything going well. Ptg ni blk awal skit. Leh prepare ape2 yg ptut b4 Anisa blk...huhu.

Dah lama x cte progress anak-anak ek. Amani will turns to 1 year 7 months next week. Gigi makin bertambah. Geraham atas dan bawah dah tumbuh. So makin menjd2 ar sume bnda nak mkn. Vocab pun bertambah. Adik, nama2 aunties n uncles die pun da knal. Atok2 n nenek2 nya pun sama. Sgt syg ngn adik die. Asik nak cium je sampai rimas Ammar kna cium ngn Amani. Cuma yg musykilnye dr umur berapa ye kids boleh kna cacing? Aku prsn Amani x de ar menonggeng tp bila baring die suka meniarap sambil angkat punggung die skit bbrp kali. Sbb cacing ke? huhu...cne nak buat ye kalo kna cacing??

Ammar plak baru cecah 2 n half months. Da kurang ar skit menangis. Kalo dlu x nak tdo mlm skrg da ok skit ar. Berat naik pun ok. Masa check up 2 months berat Ammar 5kg. Naik 1.2kg. Kakak Amani dlu 3 months bru berat 5kg. Takpe...yg penting sihat walafiat. Ramai yg ckp muka amani mcm en.suami n muka Ammar mcm muka aku. Yeke? Ok ar tu, yg pompuan ikut muka papa, yg laki ikut muka mama die...hehe.
Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates