Ads 468x60px

Monday, January 4, 2016

Kisah Amani ke tadika

Da hampir 2 tahun blog ni menyepi. Akhirnya aku catatkan juga coretan anak sulungku Amani ke tadika. Ye..kalau ikutkan thn ni Amani akan memasuki umur 4 tahun. Saja aku sekolahkan awal supaya die dapat bergaul dgn rakan sebaya. Keputusan nak sekolahkn Amani ni pun mmg dibuat saat2 akhir. Hari ni hari pertama ke sekolah..hujung mnggunye baru aku terkial2 cari tudung putih dan stokin untuk Amani. Nsb baik beg sekolah ada pemberian sepupu en.suami..pakai jelah yg tu dlu.

Aku hantar Amani ke Tadika Al-Wafiqah..berdekatan dgn rumah. Buat sementara ni aku hantar Amani utk sesi tadika shj hingga jam 11.30. Tgk ar mcm mana nnt if aku dah sibuk mungkin akan sampai ke ptg. Alhamdulillah pg td masa aku kejut Amani bgn mmg die ok je. X nangis n suruh mandi pun sng. Sarapan pun ok...sempatlah Amni makan cheese sekeping n air vico. Jam 730 pg aku gerak dr rumah.

Pic sblm gerak ke sekolah...masa ni senyum bukan main lg. Excited ar tu nak gi sekolah

Masa smpai tadika Amani agak awal juga sampai. X lama lps tu brulah ramai ibu bapa yg hantar anak masing2. Mcm2 ragam..ada yg menangis, ada yg x nak masuk n ada juga yg ok duduk dlm tadika dgn2 kwn2 yg lain. Amani plak nasib baik ok...die follow je masa cikgu bawak die masuk tadika n ltk beg. Lps tu cikgu suruh duduk die pun duduk. Aku decide nk tnggu sekejap kt luar utk tgk mcm mana keadaan Amani. Mama die yg lebih2 tau...sedih plak tgk anak kat dlm kat tmpt yg die x biasa n tgk plak muka2 yg die x knal. Mula2 Amani x tau aku tnngu kat luar..tp bila die nmpk aku rupa2nye die satrt menangis. Aku x perasan pun..tgk2 je da kesat mata n sedu2...huhu. Kesian anak mama..x pe...nnt lama2 biasa ar tu. First day kan.

Dpt mama amik gamba dr luar. Masa ni tgh tnggu kawan2 yg lain sampai

So masa aku tnggu tu nmpk ar cikgu arahkan budak2 beratur. Bila cikgu suh beratur Amani berdiri tegak je..x tau nak buat apa2. Cikgu kenalah pgg tgn die n bwk die berdiri dlm barisan. Utk buatkan budak2 adapt cikgu bukalah lagu kanak2. Aku tgk Amani berdiri tegak je tgk tv tu. Bknnye nak ikut joget mcm dlm tv tu. Kwn2 die ada juga yg sporting ikut joget. Haha..pdhal lagu die biasa je dgr. Lbh kurang 30 minit aku tnggu kat luar then aku decide utk ke fakulti. Kuatkan hati pegi fakulti..n semangat sbnrnye nak coretkan pengalaman hari pertama Amani kat tadika di blog ni. Alhamdulillah semuanya berjln lancar. Aku x delah ltk harapan Amani dah boleh membaca, mengira dsb. Aku cuma harap Amani enjoy kat tadika, belajar berkawan n sambil2 dpt juga bermain sambil belajar. Rutin harian aku juga akan berubahlah slps ni. Gud luck Amani =)

Time ni Amani nmpk mama kat luar. Da start sebak2 da time ni..huhu

p/s: x sabar nk amik Amani nnt n tanya ape die buat kat tadika...hehe

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates