Ads 468x60px

Tuesday, December 24, 2013

Alkisah Amani dgn pengasuh

Betul2 aku x sangka yg Amani akan cepat adapt bile kna hantar duk ngn pengasuh. She only take a week to adapt!! Alhamdulillah. In a week tiap kali hantar menangis n tiap kali ambil bile nmpk aku je trus lari kat aku mntk dukung sambil nangis.

Then a week after sempat hantar 2 hari je. Isnin cuti Hari Hol...selasa n rabu je sempat antar. Khamis n Jumaat tak hantar sbb masa tu aku x bape sihat. Masa hantar hari Selasa n Rabu dah nampak die mcm ok skit. Bila hantar pengasuh amik die nk g kat pengasuh tp muka cam sedih je ar. Blk pun bila amik die da calm da. Just suh aku amik die je x nangis lg. Then gap lama dr khamis sampai Selasa tak hantar pengasuh coz Sabtu aku balik Kluang berehat kat sana....hari Rabu hantar aku risau gak takut die x ok balik. But again  she suprise me...die ok je nak ikut pengasuh...salam tgn aku n muka da tak sedih lg. Bila aku amik ptg pun die tgh leka main sendiri. Alhamdulillah...semua dipermudahkan. Gud girl Amani....pandai pun Amani bwk diri. Pengasuh pun ckp yg die dah mula nk main ngn kawan2 lain. Kalo x...x pandai pun main..buat hal sendiri je.

Yg kelakarnye...Amani ni kuat mkn. Nasi tu mmg konfem ar mkn. Pastu biskut selagi nmpk mintak. Aduii...segan betul aku. Nk kna bekalkan biskut ar skali skala....jenuh pengasuh nk restock biskut tiap2 mnggu...huhu. Tp susu kurang minum. Kat umah pengasuh 2x je minum itupun slalu x abs. Kat umah...mmg x ar. Nak ngempeng je kejenye...huhu. Amani pun da x chubby cam dlu. Tinggi je lebih.

Asik cte psl Amani je...Ammar mcm mana? Ammar alhamdulillah...progress at 5 month da pandai capai mainan then apalagi...masuk mulut ar. Ammar ni suka senyum. Pantang org tgk or acah die je mesti die senyum. Good boy Ammar...peramah gitu =)

Amani yg kononnya mare adik die main buku die...huhu. Garang kakak ni =p

Read more...

Multivitamin: Vitalea



Oh...sudah berabuk nampaknye blog ni...huhu. Sejak jatuh sakit mnggu lepas...jadual huru hara sikit. Dalam proses untuk kembali seperti biasa.

Masa sakit mnggu lps...berat sy mmg turun mendadak. I’ve lost 2kg. Da ar sememangnye kurang berat badan. Maka bertambah kuruslah saya. So doc advice sy amik multivitamin since i’ve been vomitting n dhiarea masa sakit hari tu...mungkin byk nutrien2 (ntah cukup ke tdk sblm ni...huhu) dlm tubuh hilang. Pilihan saya...tentulah Vitalea from Shaklee =). 

Kenapa saya memilih Vitalea?? 

Ini kerana Vitalea merupakan multivitamin terbaik yang terkemuka dan lebih komprehensif kerana mengandungi 23 vitamin dan mineral kritikal dalan jumlah yang seimbang untuk memantapkan kesejahteraan kesihatan kolon, hati, mata dan sistem imun dalam jangka masa panjang.


- 2 kali lebih antioksidan untuk mencegah kerosakan fungsi imun berpunca daripada radikal bebas
- 2 kali lebih kalsium untuk pembinaan tulang
2 kali lebih magnesium untuk mengekalkan rentak jantung, otot, dan fungsi saraf
- 2 kali lebih Beta karotena untuk membentuk vitamin A yang lebih biopotent
- 3 kali lebih selenium untuk melindungi paru-paru, kolon dan prostat
- 3 kali lebih vitamin K untuk menyokong proses pembinaan tulang
- 6 kali lebih boron untuk menyokong kesihatan tulang
10 kali lebih Biotin yang menyokong proses pengeluaran tenaga

Siapa Memerlukan Multivitamin??

- Individu dewasa yang mementingkan kesihatan dan  kecergasan tubuh jangka panjang
- Individu yang tidak lengkap diet hariannya
- Individu yang ingin meningkatkan sistem imun
- Remaja yang sedang membesar
- Wanita yang mementingkan kesejahteraan kesihatan mereka
- Lelaki - semua peringkat umur dewasa lelaki
- Individu yang menopous
- Wanita yang baru bersalin


 * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


 ~SUPPLEMENT UNTUK ANDA~
♥ Arnidza Ramli (1065424)
♥ 019-7122817
♥ arnidza.ramli@gmail.com
♥COD area UTM Skudai, Taman U dan Skudai



Read more...

Friday, December 6, 2013

OmegaGuard for preggy n brestfeed mummy =)

Preggy n breastfeed mummy out there...berita baik untuk korg semua!! Saya nak bercerita sedikit ttg supplement yg terbaik utk perkembangan otak dan minda baby n bakal baby korg. Apalagi kalau bukan OmegaGuard Shaklee, supplement yg kaya dgn Omega 3 =)



Wanita yang mengandung perlu mengambil 1500mg DHA (800mg EPA) sehari untuk menampung keperluan dirinya dan juga kandungan.  DHA adalah nutrien penting untuk mengoptimumkan fungsi otak (keupayaan mental untuk menyedari dan memahami sesuatu) dan keupayaan retina (mengoptimakan pengelihatan untuk proses berfikir dan melihat).
 

 Mengikut keputusan kajian yang membandingkan wanita mengandung yang mengambil sehingga 1100mg DHA (serta 800mg EPA) setiap hari dengan wanita mengandung yang mengambil cuma 100mg DHA setiap hari , wanita yang mengambil DHA 1100mg melahirkan anak (kanak-kanak A) yang mempunyai tahap IQ iaitu kebolehan berfikir dan memahami yang lebih tinggi (mendapat markah IQ yang lebih tinggi) sehingga kanak-kanak itu berumur empat tahun berbanding kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu yang hanya mengambil 100mg (kanak-kanak B). Kanak-kanak A juga mempunyai kualiti tidur yang lebih baik, immuniti yang lebih baik serta kurang risiko alergik.

Bagi ibu menyusu pulak DHA yang terkandung di dalam OmegaGuard akan menyingkirkan lemak berlebihan yang tidak diperlukan oleh badan. Jadi ibu menyusu akan kekal langsing dalam tempoh penyusuan, ditambah lagi dengan kebenaran bahawa pembakaran lemak akan menjadi aktif semasa sesi penyusuan dilakukan. Gabungan inilah yang akan menghasilkan badan yang sihat dan langsing kepada ibu menyusu. Ibu-ibu akan menerima 2 pakej kebaikan  iaitu badan ramping dan sihat, di samping dapat juga menyusukan bayi .

Ada lagi rahsia kebaikan OmegaGuard ni? Bayi yang disusukan oleh ibu yang mengambil Omega Guard Shaklee juga akan mendapat kebaikan bersama, DHA akan membantu bagi mengoptimumkan fungsi otak. Otak anak akan lebih aktif dan hasilnya anak semakin pintar. 


 * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Jom rebut peluang untuk order OmegaGuard sempena PROMO buy 6 free 1!! Nak beli 1 dgn harga ISTIMEWA juga boleh =) 

 ~SUPPLEMENT UNTUK ANDA~
♥ Arnidza Ramli (1065424)
♥ 019-7122817
♥ arnidza.ramli@gmail.com
♥COD area UTM Skudai, Taman U dan Skudai
Read more...

Tuesday, December 3, 2013

First Day Amani with pengasuh

Smlm buat kali pertamanya Amani dijaga oleh yg bukan famili...huhu. Makulmlah...dr lps cuti bersalin sampai umur 1 tahun 5 bulan Cik Ca aka adik aku yg jagakan. Then after Cik Ca konvo Master Amani dijaga oleh Tok Ibu pula. So Amani dr lahir mmg x pernah dijaga oleh org asing.

Tok Ibu aka MIL jatuh sakit mnggu lepas. Penat sgt agaknya jaga Amani, mengajar tuisyen n uruskan rumah lg. So aku n En. Suami decide nak hantar Amani kat pengasuh je. Pengasuh yg sama dgn Ammar. Nasib aku baik pengasuh Ammar sanggup jaga Amani. Maka bermulalah episod Amani di jaga oleh pengasuh bermula pd hari smlm.

Pagi2 lg kelam kabut jugak lah aku menyiapkan brg2 Amani n Ammar. Nak angkut brg masuk kete dah satu hal. Pastu nak setting diorg plak dlm kereta. Sblm ni handle Ammar je senang coz Ammar kecik lg. Amani dgn nangis nye..mcm2 lg ar. Nsb baik Ammar behave je. Mcm biasa ar masa nak tnggal tu mmg nangis sakan ar Amani kat pintu...huhu. Sedih plak rasa. Tp she needs to adapt. Aku x leh ar manjakan die sgt. Dan aku rs this is for the best. Masa ngn tok ibu en.suami yg hantar n amik Amani. Kalau en.suami blk lmbt maka lmbt ar beliau amik Amani. Bygkan kalo smpi umah kul 10 mlm x lama lps tu da nak tido...bpe lama sgt aku jumpe Amani sehari? Skrg ni it's better coz ptg aku amik dua2 n spent time ngn diorg.

Ptg pulak bila aku amik aku intai perlahan-lahan nampak Amani elok je duduk kat sofa tgk tv...hehe. Tp ble aku bg salam je die toleh trus nangis n dtg kat aku suh angkat die. Amani...Amani. Klakar ada, sedih pun ada. Takpe ar Amani...moga Amani cepat dapat sesuaikan diri.


Kata Papa "So this is the girl who kinda stole my heart. She call me papa.."

p/s: hari ni 2nd day pun sama...nangis dpn pintu =(
Read more...

Monday, December 2, 2013

OmegaGuard: Supplemen untuk semua

Kenapa saya ckp OmegaGuard supplemen utk semua?? Sbbnye semua golongan pun boleh consume OmegaGuard. Dr kanak-kanak, pelajar, ibu hamil, ibu menyusu, wanita, lelaki, org tua....semua pun boleh. Saya sendiri hadiahkan OmegaGuard untuk mama n ayah saya...untuk control paras kolestrol dan darah tinggi.

Sempena promo bln ni jom kte gali ape kebaikan OmegaGuard dr Shaklee ni...


Omega 3 adalah asid lemak penting yang mengandungi EPA dan DHA yang sangat penting untuk perkembangan memori dan menajamkan minda. Namun tubuh manusia tidak boleh menghasilkan EPA dan DHA ini dan kita perlu mendapatkan sumber EPA dan DHA dari sumber makanan dan juga supplement.
Ape fungsi EPA dan DHA?

Fungsi EPA
1.Mencegah kanser
2. Mencegah pembekuan darah
3. Mengawal kadar kolestrol yang berlebihan
4. Baik untuk pesakit jantung
5. Menghindar tekanan perasaan
6. Mencegah penyakit darah tinggi 

Tugas DHA
1. Mencegah asma
2. Meningkatkan daya seksual
3. Mencegah sakit kulit
4. Mengelakkan kanser payu dara
5. Mengelak kanser prostat
6. Menghindar daripada migrain, rasa kebas pada anggota badan
7. Mengelakkan rasa sejuk pada kaki dan tangan

Kelebihan Omega 3 dalam OmegaGuard Shaklee

  1. Minyak Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diesktrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk (sardin, mackerel, herring dan anchovies) 
  2. Tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengandungi toksik.
  3. Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee mengandungi 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan.
  4.  Sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu-satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.
  5. 1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak omega 3, EPA dan DHA.
  6. Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen bergred farmaseutikal berteknologi terkini. 
  7. Kaedah utlratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengekstrak omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB.
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Rebutlah peluang untuk dapatkan OmegaGuard Shaklee sempena promo bulan Disember ni. Dapat juga hadiahkan untuk ibu bapa, in law, adik, suami/isteri dsb =). Hubungi saya untuk dapatkan harga PROMO dan konsultasi PERCUMA.

~SUPPLEMENT UNTUK ANDA~
♥ Arnidza Ramli (1065424)
♥ 019-7122817
♥ arnidza.ramli@gmail.com
♥COD area UTM Skudai, Taman U dan Skudai


 
Read more...

Tuesday, November 26, 2013

GLA Complex untuk Endometriosis

Sebenarnya saya pernah menulis berkenaan GLA Complex. Kalo ingat lg entry tersebut berkenaan EPO vs GLA. Antara manfaat GLA yg pernah sy kongsikan adalah mengawal penyakit2 kewanitaan seperti endometriosis dan ketulan pada payudara. Entry berkenaan endometriosis boleh dirujuk di sini.


Seperti yg sy ceritakan sy pernah mempunyai endometriosis dan penyakit ini boleh berulang kembali especially bila period sudah kembali. Selepas menjalani pembedahan membuang cyst saya teruskan pregnancy sy spt biasa. Alhamdulillah sy dapat bersalin anak sulung sy secara normal. Takut woo kalo kna operate lg...huhu.

Ketika anak sy berumur 4 bln period sy kembali semula. Huhu...sedih. Yela ingatkan period lambat dtg since sy breasfeed anak sy. Ada org setahun lps bersalin pun belum period. Tp situasi setiap org tu berbeza kan...so mcm kes sy walaupun breastfeed period sy dtg awal. Risau sgt masa tu...takut cyst kembali semula. So bermulalah episod sy men'google' sana sini mencari cara bagaimana untuk mengawal penyakit ni. Act episod men'google' ni bermula sblm period sy kembali lg...sbg persediaan awal. Dari situ saya dapati ramai yg dpt mengecutkan cyst mereka dgn mengamalkan GLA Complex. Tanpa ragu-ragu sy pun menggunakan GLA.

Tapi saya sempat ambil GLA lebih kurang 4 bln je sbb lps tu saya disahkan pregnant kali ke2....hehe. Gara2 GLA ke?? Yela GLA juga salah satu produk yg terkenal untuk masalah kesuburan. Haa...itu kita x tau. Rezeki Allah nak beri. Saya terima seadanya. Lgpun kehamilan mmg slh satu cara nak kawal endometriosis...hehe (Penat ar kalo tiap2 thn nk pregnant =p). Skrg ni after 4 bln bersalin anak ke 2...sy masih belum period lg. Bila period da kembali nnt sy nak consume semula lah GLA. Jgn pregnant kali ke3 udah ler...hehe =p

Pada yg menghidapi endometriosis...jgn panik jgn risau. Usahalah untuk mengawal penyakit ni. Salah satu cara adalah dgn mengawal pemakanan, mengamalkan surah-surah seperti yg sy kongsikan sblm ini dan juga mengambil supplement yg bersesuaian. Tak salah kita usaha untuk mendapatkan kesihatan yg optimum. Yg penting usaha, doa dan selebihnya tawakal kepada Allah SWT. Sesungguhnya Allah tidak akan menguji hamba-Nya melebihi kemampuan mereka sendiri.

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Mahu mencuba GLA Complex? Harga TERTARIK MENARIK =)

~SUPPLEMENT UNTUK ANDA~
♥ Arnidza Ramli (1065424)
♥ 019-7122817
♥ arnidza.ramli@gmail.com
♥COD area UTM Skudai, Taman U dan Skudai


Read more...

Monday, November 25, 2013

Endometriosis: surah-surah amalan

Kalau refer blk entry saya yg terdahulu..sy pernah bercerita perihal sy mempunyai cyst. Boleh refer di sini. Dapat tahu pun masa pregnant sdgkan cyst tu ada sblm sy pregnant lg. Masa kandungan 4 bln saya dioperate dan Doc sahkan cyst yg saya punyai adalah jenis yg dinamakan endometriosis.

Apa itu endometriosis? 

Penyakit endometriosis ini adalah satu keadaan luar biasa di mana tisu dari selaput dalam rahim yang digelar endometrium telah tumbuh di luar rahim. Selaput ini biasanya luruh bersama-sama darah haid. Oleh itu campuran darah dari rahim dengan tisu yang telah berkecai daripada lapisan endometrium serta kuman-kuman bakteria, menjadikan apa yang digelar ‘darah kotor’ atau darah haid. 

Biasanya tempat-tempat di luar rahim di mana tisu endometrium ini tumbuh ialah pada kilang telur (ovari), belakang rahim (utero sacral ligament),  saluran fallopian, pundi kencing, kadang-kala di tempat-tempat yang aneh seperti parut bekas pembedahan untuk melahirkan anak ataupun pembedahan untuk tujuan lain.  Endometrium ini juga boleh tumbuh pada dinding/otot rahim menyebabkan penyakit yang digelar AdenomyosisSaya pula mengalami chocolate cyst di mana cyst tersebut berada di ovari.

Bolehkah Endometriosis berulang?

Penyakit endometriosis adalah sejenis penyakit yang tidak diketahui apa puncanya dan ia sering berterusan tumbuh serta merosakkan peranakan dan usus. Kerosakan ini boleh menyebabkan seorang wanita terus mandul, atau mengalami kesakitan yang amat teruk. Pada kebiasaanya jika wanita itu hamil dalam masa setahun lepas pembedahan, kemungkinan ia berulang agak kecil. Tetapi jika tidak hamil lepas dua tahun, kemungkinan berulang adalah besar.
Selain dari kehamilan, kaedah mencegah penyakit endometriosis dari berulang masih belum diketahui.
Untuk sesiapa yg pernah menghidapi cyst atau yg telah membuang cyst dan takut ia berulang, di sini sy ingin kongsikan surah-surah yg boleh diamalkan. Credit to Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah.

Ramai pesakit endometriosis yang datang berubat di Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah mengalami perubahan positif yang ketara selepas mempraktikkan rawatan menggunakan ayat-ayat suci Al-Quran. Mereka ini telah mengamalkan bacaan al-Quran secara konsisten setiap hari dan turut berasa yakin akan keberkesanan rawatan menggunakan ayat-ayat al-Quran tersebut.
“Sesungguhnya Aku membalas mereka pada hari ini disebabkan kesabaran mereka; sesungguhnya mereka itulah orang yang berjaya.“ - Surah Al-Mukminun : 111
Setiap pesakit endometriosis yang datang berubat, akan diperiksa terlebih dahulu jikalau ada sebarang gangguan makhluk halus. Perawat Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah akan membuang gangguan tersebut sekiranya ada dan seterusnya memberikan ayat-ayat berikut untuk mereka amalkan dan seterusnya disertai dengan doa kepada Allah untuk memohon penyembuhan. Ayat-ayat yang selalu diamalkan untuk penyakit endometriosis ini adalah:
  • Surah Maryam ayat 77 hingga 98
  • Surah Ibrahim ayat 32 hingga 43
Cara amalan ayat-ayat Al-Quran tersebut ialah, pesakit hendaklah membaca surah pertama iaitu surah Maryam tiga kali pada waktu malam dan surah kedua iaitu surah Ibrahim tiga kali pada waktu siang. Pembacaan ini hendaklah diamalkan setiap hari selama tiga hingga empat minggu. Selepas membaca tiga kali, pesakit perlu memohon doa kepada Allah swt untuk penyembuhan. Pesakit haruslah ingat bahawa apa-apa penyembuhan hanyalah dengan izin daripada Allah swt. Oleh itu, kita janganlah berputus asa dan sentiasalah berdoa kepada Allah swt.

p/s: “….dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yg kafir.” - Surah Yusuf : 12
Read more...

Tuesday, November 19, 2013

Kisah menjaga Ammar yg demam

Sejak lepas pantang, ini kali pertama Ammar demam. Puncanya? Emm...ntah ar. Mungkin sbb cuaca yg tgh hujan skrg ni. Biasalah kan...budak nak membesar.

Badan Ammar start dedar hari Sabtu malam. Kbtln mlm tu En.Suami ada reunion dgn rakan sekolah die. Since condition Ammar ok n die pun ceria je mcm biasa..kitorg stick to the plan utk pegi juga reunion tu. X jauh pun...dekan Restoran Remaja Classic near Plaza Angsana. Aku juga masa tu rasa cam nk demam. Lama juga en.suami ber'reunion' sampai aku pun mmg rs da x larat sgt time tu. Yela...melayan Amani punya psl...Ammar kejap je die mengaruk pastu tido. Agaknye die pun da stat not feeling well mlm tu. Blk aku trus rest sbb x larat sgt.

Lebih kurng kul 4.30 pg, aku rs badan Ammar da panas sgt. Cek temp masa tu 38++ degree. Aku stat berjaga coz hidung Ammar mcm tersumbat n susah nak menyusu. Pgnye en..Suami cek suhu Ammar naik lagi kpd 39 degree. Trus kitorg siap2 mandi bwk Ammar g klinik. Amani je masa tu x mandi lg. Sian die x puas tido da kna kejut...huhu. Doc masukkan ubat thru bontot Ammar. Blk kitorg singgah bli sarapan n stay je kt umah utk pantau keadaan Ammar. Patutnya plan nk kuar ngn kawan En.Suami yg dtg dr Kuantan...nk bwk jln2 kat JPO. Tp terpaksa cancel plan disebabkan keadaan Ammar. Plan nak spend time ngn mak n babah pun terpaksa dibatalkan...huhu.

Sepanjang hari en.suami yg byk jaga Ammar. Aku masa tu still rs cam nk demam tp x demam2. Amani sgt behave x mintak menyusu pun. Minum susu botol je. Kalo x hujung mnggu ngempeng je ngn aku. Kdg2 berebut ngn adik die. Mayb die faham adik die tgh sakit. Dlm masa 6 jam lps doc masukkan ubat rasa mcm panas Ammar makin surut. But then after 6 hours, badan Ammar panas blk. En. suami jerlum kepala Ammar and cek temp few times. Still panas die maintain je 38++ degree. Huhu...risau plak kenapa suhu x turun2. Ari Isnin sepatutnya Ammar check up 4 bln kat klinik. So en.suami bgtau mntk Doc masukkan ubat bontot lg if Ammar demam lg esoknye.

 Sian kan tgk Ammar...huhu



Again mlmnye aku stay up jaga Ammar. X de ar stay up pun..kdg2 tertido jugak...huhu. But still panas Ammar still x turun2. En. suami plak kna kuar awal pg coz die nak kna masuk Singapore atas urusan keje. Sian Amani..kul 6 da kna ikut papa g umah Tok ibu...huhu. Aku plak cancel plan nk bwk Ammar g klinik pg tu coz takut Ammar merengek-rengek sbb x sihat. Maklum ar klinik kesihatan...queue skit punya lama...huhu. Baik aku dok umah stabilkan suhu Ammar dulu.

Around 7.30am Ammar bgn nak menyusu...itupun mlmnye bkn die tido sgt pun. Terjaga-jaga je. After menyusu Ammar tido. Aku plak bgn sempat ar breakfast (yes..of course with ESP. I need energy to take care of my son...), mandi, sapu n kemas umah sikit. Then aku prsn yg Ammar tido agak lama. Kul 11 bru ar die merengek-rengek bgn. Aku cek suhu die...alhamdulillah demam Ammar da kebah...his temp was 36.8 degree. Trus aku mandikan Ammar, rest jap then at 2pm kitorg ke klinik for check up.

At klinik nsb baik queue tak bape lama...but aku terasa badan Ammar mcm panas blk. Huhu...da stat risau da sbb takut suhu trus naik. Ammar pun da stat merengek skit2. After jumpe doc trus aku blk je (huhu...ingt nk singgah mana bli lunch. Nsb baik da alas perut dgn ESP...=p). Sampai umah terus nyusukan Ammar and let him rest. Alhamdulillah...demam Ammar terus kebah. Tp Ammar mmg balas dendam tido. Lama btul die tido...bgn just nyusu kejap then tido blk. Sampai aku kna pam ar susu coz x thn sakit. Yela kakak Amani pun takde nak tlg kosongkan..huhu.

Itulah saja kot cerita menjaga Ammar yg demam. Sekian, Terima Kasih =)

p/s: Baru blk jenguk Ammar at rumah pengasuh. Ammar tido je...x abs lagi die qada tido rupanya. Langsung x kisah dak2 yg lain buat bising...huhu
Read more...

Friday, November 15, 2013

Mencari idea doorgift

5 months to go b4 wedding adik ipar aka Lek. Emm...sedang mencari-cari idea doorgift. Skrg trend g kenduri kahwin dapat cookies/candy jar. Mcm da biasa sgt. Looking for something unique and affordable semestinya.

Last weekend survey2 di SSF. Ada few items yg tertarik. Tp mahal katanya SSF ni. Emm..dalam dilema. Ada juga survey2 online. Mcm tertarik dgn shaker ini.



Dan juga glass coaster ini.

MIL nak something yg guests boleh guna. Rasanya items di atas boleh diguna kan..kan?? Emm..tanya beliau dululah macam mana.


Korang2 sume ada any idea? Plzzz....^^
Read more...

Set Basic Breatfeeding

Untuk ibu2 menyusu di luar sana...yg masih tercari-cari set menyusu yg terbaik untuk membantu penyusuan susu ibu kepada bayi anda...di sinilah jawapannya. Set breastfeeding which includes ESP dan Alfalfa.


Untuk kesihatan ibu yg lebih optimum, boleh juga ditambah Ostematrix. Nak tahu lbh lanjut mengenai khasiat2 yg terkandung di dalam set ini? Boleh rujuk di sini untuk ESP, sini untuk Alfalfa dan sini untuk Oste.

Bajet x mencukupi? Jgn risau...set bajet juga ada. Hanya RM 100^^. Nak tahu lebih lanjut?? Hubungi saya..

SMS/Whatsapp - 019-7122817 (ANID)
ID: 1065424 
Email: arnidza.ramli@gmail.com  

COD area UTM Skudai dan Taman U
Read more...

Thursday, November 14, 2013

Ostematrix..bukan sekadar kalsium



Untuk ibu menyusu...selain dari set basic menyusu saya sarankan korang ambil juga Ostematrix. Kenapa? Yela dari pregnant hinggalah melahirkan dan menyusukan, badan kita memerlukan kalsium yg byk. Ketika pregnant kalsium diperlukan untuk tumbesaran tulang bayi, dan bila menyusukan keperluan kalsium pada bayi penting untuk membina tulang yg sihat dan pertumbuhan gigi bayi. Oleh itu, keperluan kalsium untuk kita sebagai ibu menyusu sgt penting. Takde lah nnt umur belum 40 gigi da mula rosak dan menghidap osteoporosis.

Yg paling bestnya Ostematrix ni bukan mengandungi kalsium sahaja. Ia merupakan gabungan lengkap antara Kalsium, Magnesium & Vitamin D.

  1. Kalsium: diperlukan untuk mengekalkan kesihatan tulang dan gigi dan mencegah osteoporosis.
  2. Magnesium: untuk mengurangkan kekejangan dan keletihan otot, membantu merendahkan tekanan darah dan mengurangkan masalah senggugut.
  3. Vitamin D: berfungsi menyerap dan memproses kalsium dgn lebih baik.

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Jika berminat, jgn segan silu hubungi saya:

SMS/Whatsapp - 019-7122817 (ANID)
ID: 1065424 
Email: arnidza.ramli@gmail.com  

COD area UTM Skudai dan Taman U
Read more...

Alfalfa...sinonim dgn wanita^^


Alfalfa ni sgt2 bagus untuk penjagaan dalaman wanita. Untuk ibu menyusu alfalfa+ESP boleh membantu dlm misi penyusuan korang. Untuk lelaki pun bagus jugak. X caye?? Haa...cer tgk testimonial yg saya share ni..

Puan Azie:
Puan Aini:
Puan Ina:
Puan Shuhada:

ALFALFA ni dikenali sebagai raja segala tumbuhan. Secara ringkas alfalfa digunakan untuk merawat beberapa penyakit seperti bengkak, sakit sendi, arthritis, ulser, penyakit perut, masalah kolon, sakit ulu hati, hernia, sembab air, tiada selera makan, keputihan di kalangan wanita, bengkak buku lali dan kaki, sinus, alahan, hayfever, gout, bau badan, kaki busuk, nafas berbau, serta tujuan detoksifikasi.

Alfalfa Shaklee mengandungi vitamin B, C, E dan K dalam jumlah yang seimbang. Mengandungi mineral Kalsium, Magnesium, Kalium, Fosforus dan Zat Besi. Alfalfa Shaklee turut mengandungi, Flourida, Protein, Mineral Surih, Serat, Asid Lemak dan Antioksidan.  

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Nak cerita byk ttg kebaikan dan khasiat Alfalfa ni rsnye korang pun  boleh google sendiri. Apelagi..Jom sihat dan cantik secara semulajadi =)..Hubungi saya:

SMS/Whatsapp - 019-7122817 (ANID)
ID: 1065424 
Email: arnidza.ramli@gmail.com  

COD area UTM Skudai dan Taman U
Read more...

Monday, November 11, 2013

Supplement...perlu ke?

Tidak dinafikan skrg semakin ramai yg menyedari ttg perlunya supplement atau makanan tambahan untuk kesihatan yg lebih optimum. Sy akui sy sendiri pun agak terlambat mempunyai kesedaran ttg pentingnya supplement untuk tubuh kita. Bagi saya...saya sihat je, ok je walaupun tak ambil supplement. X de apa2 masalah pun...

Tapi sejak mempunyai 2 org anak kecil....saya mula merasakan badan sy tak mampu nak menanggung beban kerja seharian. Hari2 yg sy lalui adalah sgt meletihkan. Bila badan letih mulalah mood pun tak menentu...dan yg menjadi mangsa...keluarga lah. Tempat sy meluahkan rasa penat dan letih saya. Tak pasal2 sia-sia je pahala yg Allah nak bagi.

Jadi sy mula mencari penyelesaian yg dapat membantu sy menjadi lebih cergas dan bertenaga. Pilihan saya...tentulah Shaklee. Sbbnye? Terdapat byk jenis supplement di  luar sana. Terpulang pd anda yg mahu memilih. Tapi nasihat saya...pastikan bhn yg anda ambil dijamin selamat untuk tubuh, semulajadi dan yg paling penting halal. Bagi saya Shaklee sudah terbukti keberkesanannya...dan yg penting..


Ada juga yg masih keliru ttg perbezaan supplement (vitamin) dan ubat. Sbb tu ar ada yg masih was-was untuk mengambil supplement. Di sini saya ingin kongsikan 10 perbezaan between those two. Thanks to En. Google.

  1. Ubat adalah 'drugs' manakala vitamin berasaskan bahan organik yang diperlukan oleh tubuh.
  2. Supplement merupakan bahan berkhasiat dan penting kpd tubuh badan. Jika kita kurang mengambilnya kita akan mati atau sengsara akibat kelemahan fungsi organ. Ubat sama sekali ganjil dgn tubuh badan. Mereka tidak menjadi sebahagian dari tisu2 kita, tidak juga menyumbang bahan2 berkhasiat.
  3. Supplement bertindak membantu tindakan biokimia dan pemprosesan enzim. Manakala ubat ialah ejen-ejen bahan kimia yg kuat yg boleh mengubah fungsi2 secara mengganggu tindakan biokimia dan proses2 enzim.
  4. Supplement tidak menimbulkan kesan sampingan. Menggunakannya berlebihan hanya terganggu sementara. Ubat boleh mengakibatkan kesan sampingan, kebanyakkan boleh kekal dlm badan dan berkebolehan menghasilkan kesan2 sampingan.
  5. Supplement bertindak lebih baik secara bersatu antara satu sama lain. Ia sedia membantu antara satu sama lain ibarat rantai. Ubat bertindak baik hanya secara berasingan. Ianya boleh terganggu antara satu sama lain dan berkebolehan menghasilkan kesan2 sampingan.
  6. Supplement bertindak secara beransur-ansur (perlahan-lahan) dlm jangkamasa yg panjang. Ia kebiasaannya mengambil masa berbulan2 untuk mencapai kesan dan kejayaannya. Ubat bertindak cepat dan menakjubkan. Seseorang boleh menerima kesannya dlm beberapa minit atau jam shj.
  7. Supplement bertindak merawat terhadap PUNCA penyakit sekiranya digunakan kerana menampung kekurangannya. Ubat merawat kesan atau tanda2 sakit, tetapi bukannya merawat punca sakit. Ianya hanya menutup kesakitan, disebaliknya ianya tidak memulihkan.
  8. Supplement sedia memelihara (mengawal) badan daripada penyakit2 dengan pertama, menguatkan sel2 daripd serangan kuman bakteria , virus dan lain2. Kedua, melambatkan proses kemunduran (kelemahan organ berfungsi dengan baik) didlm badan. Ubat sebenarnya boleh menghasilkan penyakit disebabkan oleh kesan sampingannya.
  9. Bagi orang tua, jika mengambil supplement memerlukan lebih banyak bilangan bahan berkhasiat oleh kerana faktor2 kekurangan yg berlarutan begitu lama serta penghazaman yg lemah. Tetapi jika mengambil ubat biasanya perlu diambil pada sukatan rendah kerana mereka mudah mendapat kesan sampingan yg serius jika dibandingkan dengna orang muda.
  10. Pengambilan supplement tidak memerlukan pengawasan yg rapi sebagaimana pengambilan ubat-ubatan. Ubat perlu diberi pengawasan yg teliti bagi menghalang kelebihan sukatan yg merbahaya ke arah tindakan sampingan. 
Pilihan di tangan anda. Lebih baik mencegah dari merawat.

Baru nak mula makan supplement? Tak tahu nak makan supplement apa?

Anda mempunyai masalah kesihatan dan ingin mencuba vitamin Shaklee?

Saya boleh membantu =)

Harga istimewa kepada yg berminat. Hubungi saya:

 

SMS/Whatsapp - 019-7122817 (ANID)
ID: 1065424 
Email: arnidza.ramli@gmail.com  

COD area UTM Skudai dan Taman U
Read more...

Friday, November 8, 2013

ESP...Bergabung Meletops!!

Nak kurus, nak tambah berat, nak kulit cantik, ibu menyusu, ibu hamil dan banyak lg ar. Semuanya dgn ESP je...bergabung dgn suplement lain...meletoopss!!

Harga?? Memang mampu milik. Harga special pd yg berminat. 

Di sini saya nak kongsi pengalaman sendiri setelah menggunakan ESP. Saya ambil ESP untuk energy booster dan juga membantu misi penyusuan saya. Antara manfaat yg saya dpt:
  1. Tentulah energy semakin bertambah. Maklumlah nk menguruskan 2 org anak yg masih kecil. Tak lupa juga encik suami. Kdg2 letih juga. Sakit2 badan semua.Tp skrg alhamdulillah...dah semakin bertenaga.
  2. Susu semakin pekat dan berkrim. Sy perasan bila pam yg susu sy jd lebih pekat dan kaler agak kekuningan. Sebelum ni susu agak cair dan kaler die putih.
  3. Kulit semakin berseri-seri. Yg ni bukan sy yg cakap ar. Rakan sekerja yg mula2 tegur then barulah sy perasan kulit sy nampak lebih berseri-seri giteww =p
  4. Parut semakin pudar. Sy pernah buat operation cyst masa pregnat anak sulung 4 bln. Bila perut membesar parut pembedahan pun menegang. Bila bersalin mmg buruk sgt parut tu.  Belum sempat nk take care psl parut..sy dah pregnant lg. Tak payah nk spent ribu riban..minum je ESP, parut pun makin pudar.
Banyak manfaat yg kita boleh dapat. Korg tak nak ke?? Jgn segan silu hubungi saya:

SMS/Whatsapp - 019-7122817 (ANID)
COD area UTM Skudai dan Taman U 
ID: 1065424
Email: arnidza.ramli@gmail.com
Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates