Ads 468x60px

Wednesday, February 27, 2013

Update...update

Terasa sgt nk update blog ni. Tp time ada idea keadaan x mengizinkan. Bila internet sume ada...idea plak x de...huhu.

Cari punya cari idea...x lain x bukan aku nk bercerita ar psl Amani..hehe. Skjp je masa berlalu...seminggu lbh je lg Amani akan berumur 1 thn. Alhamdulillah...Amani membesar dgn sihat. Anugerah Allah yg tak ternilai bg aku. Sedang membuat persiapan utk menyambut ulangtahun kelahiran Amani yg pertama =). Mama die yg lbh excited...huhu.

Progress Amani skrg...da pandai buat mcm2 gaya. Bila ckp Helo, die akan ltk tgn atau ape saja brg yg ada kt tgn die masa tu kat telinga. Dah pndai lambai tgn bile kite ckp Bye bye. Salm tgn ikut mood die...kdg2 nak kdg2 x nak. Memapah ke sana sini tu perkara biasa..cuma skrg dah boleh berdiri lps tgn dlm masa yg agak lama ar jugak (bile anak mama nk pndai jln ni...huhu). Bila suh buat muka comel mula2 dlu die sengih tnjuk gigi die. Skrg da pndai ltk jari telunjuk kt tepi bibir plak ble suh buat muka comel...haha. Muncungkan mulut ble suh buat bau busuk. Hai, Amani...rindu ar plak.

Kandungan aku plak Alhamdulillah dipermudahkan spjg pregnancy kali ni. Mabuk mmg x de lngsung. Cuma cpt penat...yela nk melayan si Amani tu lg. Dulu masa pregnantkan Amani aku mmg kuat mkn. Sbb tu Amani skrg mmg suka mkn. X penah tolak ape yg org masukkn dlm mulut die. Sume die terima je dgn mulut terbuka...haha.  Tp pregnant kali ni...nafsu mkn biasa2 je. Lapar mmg lapar tp sume bnda aku tgk x de nafsu. Mkn sbg syarat je...bfast, lunch n dinner. Kalo masa Amani tgh2 mlm pun aku bgn nk mkn...haha. Da terasa baby bergerak dlm perut. It means baby is healthy...insyaAllah.


muka x sabar tnggu org msukkn mknn dlm mulut 


Emm..itu je ar yg aku nk update buat masa ni. InsyaAllah akan update mengenai sambutan birthday Amani pula nnt...yeay!


Read more...

Wednesday, February 6, 2013

Dia lebih mengetahui

Yea...segala ketidakcelaruan emosi, kemeruduman production susu dsb sudah diketahui puncanya...huhu. I am pregnant for the 2nd child. Perasaan...masa2 mula dpt tau mmg bercampur baur. Rasa cam x ready sgt2...huhu. Act berita ini diketahui sejak Januari lps lg. Pd 17 Januari aku ke Klinik Fatimah utk dapatkan pengesahan pregnancy dr doc. Dan ye positif mmg aku pregnant dan usia kandungan aku masa tu dah cecah 12 minggu da pun. Alangkah terkejutnye aku ble scan kandungan aku da menyerupai bentuk manusia. Da nmpk kaki, tgn, tulang belakang dan jantungnye yg berdegup laju.

Honestly, mula2 dpt tau aku mmg cam x dpt terima. X sehappy masa aku tau pregnancy yg first dlu. Tp en.suami ckp sian baby dalam perut tu...nnt die tau aku x suka die...huhu. Mcm2 yg timbul dlm fikiran aku...

1. Amani masih kecil. Rasanya belum puas aku memanjakan Amani. Sian die..dlm usia yg masih muda da nk
    dpt adik...huhu. Adik beradik aku pun jarak umur jauh...so mentaliti aku mmg nk anak yg jarak at least 2
    tahun...tp apakan daya...I need to have faith...anak itu pembawa rezeki....insyaAllah. 
2. Aku rasa sedih sgt sbb x dpt meyempurnakan penyusuan susu ibu pd Amani sehingga umur die 2 tahun.
    Susu mmg makin sikit...x cukup utk keperluan Amani. Skrg da start campur pun..so aku hanya akan bg
    susu ibu waktu mlm...n skrg pun aku jrg g lab...so ble ada kt umah aku bg die susu ibu. Ble tgk die cam x
    puas baru aku bg susu tin. Alhamdulillah...Amani x cerewet. First susu yg aku try bg die terima seadanya.
    Cuma ikut mood die...kdg2 die nk minum kdg2 x nak. Mayb die tau aku ada kt umah...huhu
3. Perancangan PhD aku...adakah akan tergendala lg?? Sepatutnye aku merancang akan sambung belajar
    pada September 2013. Tp ikut scan yg aku buat, EDD is in August so...pantang ape semua lg...nmpk
    gaya thn dpn kot bru boleh sambung. Unless aku wat dlm UTM je ar.

Tp dalam pd tu hikmah yg aku nmpk adlh...

1. Sebelum ni always risau if cyst aku akan berlaku lg. Period aku dtg blk agak cepat after bersalin ari tu.
    But since I'm pregnant now, I'll be safe for at least a year...insyaAllah.
2. Kdg2 ble dlm keadaan sihat, senang...aku terlupa dan lalai. Penat dan letih jadi alasan. InsyaAlalh dgn
    pegnancy ini mungkin mampu mendekatkan aku dgn-Nya. Sesunggunya Dia lebih mengetahui.
Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates