Ads 468x60px

Thursday, December 29, 2011

Aktiviti menonton wayang

Mnggu lps mmg mnggu menonton wayang bg aku n en.suami...hehe. Ari Khamis mlm tgk Ombak Rindu (mmg lmbt gle ar tgk...itupun diorg truskn tygn ats permintaan ramai...kalo x melepas x dpt tgk).


Jumaat mlm lak tgk cte Sherlock Holmes (best...best...x bley blah ble Holmes naik kuda padi tu...haha).


Last skali Isnin mlm lak tgk Mission Impossible 4 (pun best...cam ada MI5 je...hehe).


Sakan tgk wayang =)...pasni da ada baby susah skit kot nk g tgk wayang. So pulun sakan sementara masih larat ni...hehe.

 
p/s: Suka sgt coz smlm first try masak nasi lemak n en.suami sgt suka. Berkali2 tambah smpi abs nasi =)
Read more...

Tuesday, December 27, 2011

Tak muat??

26 weeks now...nmpknye semakin byk bju yg da x muat..huhu. X penah2 x muat bju coz saiz aku ni leh kata maintain sjk sek menengah lg...haha. Nsb baik bju kurung byk yg besar2 coz mama yg jahit...n mama suka jahit bju kurung besar2 (ingt anak die ni leh m'besar lg ke?? hehe...)

 Pic masa kt Melaka @ 24 weeks...bru prsn sejak pregnat ni x de pun latest pic...huhu

Cek up mnggu lps kena inject la plak. Suntikan ATT (Anti Tetanus Toxoid) Pertama nama die. Nurse yg injek tu bgtau pas injek tgn akan rs kebas sikit...huhu. N ada yg efek die sampai demam ar. Nsb baik aku x de ar smpi demam. Kebas tu ada ar. Pulak tu ari tu drive sndr lak g KK. Slalu en.suami antar n tnggal g opis n dtg amik semula after selesai. Nurse suh cek gigi after cek up. Alamak...plg mls nk g cek gigi...huhu. Aku x g pun coz tanya membe yg cek kt klinik sama...die x kna cek gigi pun. Aku plak ingt aku slh dgr masa nurse tu bgtau...huhu. Rupa2nye ble membe aku tu g cek up esoknye...die pun nk kna g cek gigi. Nmpknye next cek up kna g cek gigi ar kot.
Read more...

Saturday, December 17, 2011

Hepi Besday to me =)

Alhamdulillah...masih dipanjangkan umur utk menyambut hari kelahiran yg ke?? (hehe...rahsia konon) pd tahun ini. Seronok2 coz dpt spend time with famili....semalam ayah belanja mkn kat De'tasik Village...boleh thn masakan diorg...kira puas ati ar....hehe. Tp malangnye, en.suami demam la plak.  Act dr dua ari lepas...mcm da kebah but still lum 100% recover. Hope he'll get well soon.



p/s: ntah knape ttba teringin nk mkn kek coklat...pdhal b4 this bknnye minat sgt coklat2 nih...huhu
Read more...

Monday, December 5, 2011

Girl or boy???

Went to scan at Klinik Siti Fatimah last Thursday at 22 weeks. Sje nk tau (n excited gak nk tau) baby's gender...hehe. Tp...gambar x transfer kt laptop lg ar...huhu. Will upload the picture another time. Hope that Dr. Fatimah was there...but unfortunately she's not around. Dr. yg ada was indian female Dr. Luckily, she's ok.

 baby @ 22 weeks

Alhamdulliah...baby's condition is good. Tp masa scan baby gerak aktif sgt...so it's hard to see. Dr. bru nk capture image die dah berubah posisi lain. Yg bestnye nmpk ar the hand moving...kaki jgn ckp ar, ear, mouth, nose. So kesimpulannya Dr still x sure boy or girl. Baby x kasi tgk...malu kot...hehe. But looks like the baby is girl. Anyway, x kisah ar boy or girl...yg penting the baby is healthy. Dr. suh dtg scan skali lg nnt. Well, we'll see =).


p/s: Alhamdulillah rezeki anak kot...jurnal submit to OPTIK was accepted. Berkali-kali antar jurnal asik kna reject...lastly accept gak. And my master's project exhibited at SIIF 2011 that was held in Seoul, Korea last week win a GOLD medal (for the 1st time gak dpt gold ni) =)
Read more...

Tuesday, November 29, 2011

Maal Hijrah dan rezeki Tuhan

Salam Maal Hijrah 1443 buat semua...ape azam bru korg? Aku...hehe...ape ek?

Btul ar org ckp rezeki Tuhan ada di mana2. Sesungguhnya Dia tahu ape yg terbaik buat kite. Sblm ni aku ada cte psl application PhD aku kt UK kn. Malangnye aku gagal dptkn scholarship dr u yg aku apply tu. Aku anggap ia bukan rezeki aku dan Tuhan lebih mengetahui di manakah tempat yg terbaik utk aku. So aku decide nk smbung dlm je. Masa tu dlm bln 4 or 5 kot. Tp at last masa aku MC ari tu...dpt emel dr future SV ada kekosongn 1 scholarship (nsb baik ar aku rajin cek emel wpun tgh cuti). Dan aku adlh the 1st waiting list for the scholarship in case kalo ada yg reject the offer kot. So ada ar yg reject tu then the offer dpt kt aku. Aku pk why not...terima je ar kn.

After 3 weeks still x dpt any contact from that U..so aku emel my future SV. Hasil follow up beliau...he said that the U will contact me shortly and send me the offer letter. Expected start date is 1 February 2012....ha??? cne ni? Aku da sarat kot masa tu. Emmm...Pk punya pk...proceed je ar dlu...then mayb leh mntk extend kot. Nnt ar try tanya.

p/s: mls btul nk isi borang cuti belajar...byk dokumen n sgt leceh....huhu

Read more...

Friday, November 25, 2011

Check up 21 weeks

Ari rabu yg lps ke klinik utk check up pregnancy. Punya ar ramai org...every stesen yg aku g msti kna tnggu lama...esp masa nk kna amik darah...huhu. Nurse tu pun leh plak amik darah aku smbil sembang. Masa masukkn jarum ok...ble nk kuarkn 2 punya ar sakit...last2 ptgnye aku tgk bekas tmpt cucuk tu lebam ar plak. Ari ni pun lebam x ilang lg. Hish...nk marah pun da x de mud sbb tnggu lama sgt (nk settle cpt2 je). Ntah npe ramai sgt org...slalu x camtu.

Bln lps check up, Dr. ckp kencing kotor + darah rendah...huhu. Kna minum air masak byk2. X psl2 kna amik iron tablets. Alhamdulillah, bln ni check up sumenye ok...kencing ok, tekanan darah pun ok. Dr. scan baby pun ok. Tp aku tgk kt printed ultrasound scan tu...saiz baby agak kck. Sepatutnye minggu ni da 21 weeks tp saiznye cuma 20 weeks 6 days je. X pe ar...Dr. x ckp pe2 pun. Yg ptg baby sihat. X sabar nk g scan kt private nk tau jantina baby. X kisah ar boy or girl...just nk tau je...hehe. Skrg ni plak tgh rajin buat latihan math...nsb baik mamanye suka math...hehe.


p/s: kul 12 tgh mlm (23/11) dpt berita tok long (nenek perempuan belah ayah) meninggal dunia. Mnggu lps bru lawat Tok Long coz die sakit. Arwah dah selamat dikebumikan smlm kul 11 di Parit Sangit, BP. Moga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan org yg beriman. Amin...
Read more...

Wednesday, November 9, 2011

3 weeks after operation

Lama da berhajat nk update blog ni...tp dok kt umah punya ar mls nk on laptop. Pdhal internet ada je kt umah tu. Anyway, it's been 3 weeks after my operation. Alhamdulillah...semakin sihat. Luka operation pun dah hampir sepenuhnya pulih. Kandungan pun sihat...da 19 weeks...separuh jln da...makin aktif bergerak dlm perut ni =). Sejak minggu lps pergerakan makin kuat....terkejut aku dibuatnye....huhu. Isnin bru ni kt umah MIL dek krn terkejut baby bergerak kuat sgt...terus terkeluar perkataan Allahu Akbar dr mulut aku....MIL ingt aku sakit ke ape...hehe....rupa2nye terkejut sbb baby gerak kuat sgt.

Emmm...nk cte ape lg ek? Raya haji cam biasa je. First raya kt umah famili aku ar. Coz 1st raya puasa ari tu kt umah PIL. Lgpun alang2 aku mmg ada kt Kluang (sambung MC smpi raya haji..hehe). Ptg raya da blk umah PIL da. X de pe sgt...biasa je raya...mkn ketupat + rendang + kuah lodeh. Sblm ni aku yg x bpe minat kuah lodeh ni pun raya kali ni 2-3 kali gak ar bantai...hehe.

Smlm 1st day start keje after MC. Semangat gak ar nk g fakulti...sbbnye nk kna wat revision jurnal yg aku antar dlu. After review kna wat correction...biasa ar. Yg sedihnye...cuti sem...ramai lak yg x de. Plus kat fakulti lif rosak lak tu. Aku plak nk kna naik tingkat 5...mencabar gak ar dgn keadaan diri yg bru sihat ni. Dgn bwk laptop yg agak berat lg...huhu...dugaan =(. K ar, tu je kot nk update utk kali ni...daa~

p/s: Terima kasih pd semua yg mendoakan, yg melawat aku kat hospital ari tu terutama skali yg menjga aku after operation ~ mama, ayah, anisa, arep, MIL and en.suami....Domo Arigato~
Read more...

Friday, October 14, 2011

Akhirnye...

Sejak aku tau yg aku ada cyst...mlm after the first time aku tau (after scan utk tau usia kandungan) aku menangis. Dpn doktor cover ar lg. Blk je dr klinik pun tahan emosi lg. Mlm tu masa tdo da x kira malu da masa tu dgn en.suami. Aku menangis sepuas hati. Melepaskan emosi yg mmg aku tahan dr td. Itu je ar skali aku menangis...lpd tu da x de lg.

Akhirnye...Isnin yg lps tanpa dpt di tahan2 aku mengalirkan air mata buat kali kedua. Mungkin sbb sblm ni aku x penah keseorangan. Pg hingga ptg kat fakulti aku ditemani kawan2. Walaupun diorg x tau ape yg aku hadapi tp sekurang-kurangnye dpt aku alih fikiran aku dr perkara yg aku hadapi. Blk pula aku sentiasa ditemani en.suami. Cuma ari Isnin yg lps...en.suami kna g site..so die blk lmbt. Aku blk umah pun tumpang membe pastu mmg dok sorg2. Masa tu mcm2 ar aku fikir. Ari Selasa pun sama...en.suami blk lmbt lg. Tp at least aku da ready. Mlm tu aku isi masa dgn mengemas umah. X de ar aku pk yg bukan2.

p/s: Ya Allah, berilah aku kekuatan utk aku tempuhi semua ini...sesungguhnye kekuatan dan ketabahanku dtgnya dari-Mu....Amin..
Read more...

Thursday, October 6, 2011

Aku redha....

Update utk bulan Okt plak =p...
Setiap kali aku buka blog...aku sentiasa terfikir sama ada nk cerita atau tak. Selagi x konfem slagi tu aku sebenarnye mls nk bercerita. Ada berita gembira dan berita sedih aku nk ceritakan kt sini. Mungkin skrg aku dah bersedia??

Akhir Julai
Period aku x dtg2 lg..selalunya kalo lewat pun 1-2 hari je. Emm...dlm ati aku b'fikir ada berita gembira ke? X pe ar tunggu at least seminggu...kalo x period gak aku nk cek sndr guna pregnancy kit. So after seminggu aku pun cek...alhamdulillah positif. Tp aku x cte ngn spe2 lg smpi ar da konfem ngn Dr. then bru aku cte at least kt family. 2-3 ari after that aku g klinik utk konfemkn pregnancy...syukur berita gembira yg aku dpt. Aku disahkan pregnant...tp x konfem bpe bulan sbb aku x ingt last day aku period n last period aku hanya sehari. So Dr. x sure itu adalah period or not. So Dr. suggestkn aku dtg semula utk cek usia kandungan 2-3 weeks after.

Pertengahan Ogos
Bulan pose masa ni...alahan aku x bpe teruk....rasa loya tu ada tp jrg muntah2. Selera mkn mmg x de...pose plak tu aku mmg rs x larat sgt. Awal2 pose mmg aku x tnggal pose. Then MIL suggest beli mjlh ANIS...kt situ ada artikel mengatakan di awal kehamilan kandungan memerlukan nutrien yg byk. So ibu hamil x digalakkan berpose. Aku dah jd serba slh...x biasa tnggal pose kecuali kalo Allah Bagi Cuti (ABC). So aku pose gak tp kalo aku x selera sahur (selalunya time sahur ar rs loya2 tu dtg dgn teruknye...so x selera mkn) then aku x pose. Lbh kurg 6 hari gak ar aku tnggal pose. Then aku g cek lg kt klinik kali ni utk konfemkn usia kandungan. Dr. scan tp....kt cni ar berita sedih aku bermula. Dr. kesan aku ada cyst yg agak besar (7cm x 7cm)...lbh besar dr kandungan aku. Dr. estimate kandungan aku masa tu berusia 7 minggu. Dr. suggest aku buat operation tp kna tnggu kandungan berusia 12-14 minggu so risiko utk gugur lbh rendah.

Ya, Allah...x tau aku nk gambarkan perasaan aku masa tu. Sedih, takut, kecewa...semuanya ada. Nsb baik en.suami ada di sisi...die ar yg byk beri aku kekuatan. Mula2 aku mmg sedih sgt....tp lama kelamaan aku mula dpt terima kenyataan. Aku terima ujian dr Allah ini dgn redha. Aku tanya Dr. kalo operate akan effect kandungan x? Ya...sudah tentu ada risikonya. Risiko utk kandungan gugur adlh 5%. Disbbkn itulah aku x bercerita perihal aku mengandung kpd kwn2 aku kecuali kwn yg satu lab ngn aku. Tp aku x penah cte kt spe2 mengenai cyst aku kecuali kpd mak ayah and PIL. Aku nk dptkn 2nd opinion n selagi x konfem kna operate aku x bercerita pd spe2. Byk juga ar artikel2 kt internet yg aku cr mengenai cyst ni. Dan act if saiz cyst >5cm Dr. selalunya akan suggest utk operate. Bimbang cyst akan pecah or berpintal. If pecah risiko akan berlaku jangkitan pd rahim n usus...tmbh2 if hamil mingkin akan effect baby. Kalo berpintal lak aku akan merasa sakit yg amat sgt....Ya, Allah...x sanggup aku nk bygkan...takut rasanya =(

Akhir September
Kalo boleh mmg aku nk rujuk ngn Dr. pakar lain secepat mungkin. Tp disbbkn raya plan asik tergendala je. Akhirnya pd 21/9 aku n en.suami ada masa utk g HSA. Ingatkn leh jumpa Dr. trus...rupanya kna wat appointment dlu. So after tnjuk surat dr Dr. yg sebelum ni (suggest aku kna operate) appointment aku di setkan 5/10. And nurse suh aku wat buku merah di klinik kesihatan berdekatan umah aku. So aku n en.suami blk semula ke tmn u utk buat buku merah.

Awal Okt
Semalam...akhirnya aku dpt jumpa ngn Dr. pakar di HSA. B4 jmpa Dr. aku kna cek up mcm biasa, cek air kencing, tekanan darah and berat. Disebabkn kes aku...aku disuruh utk scan. Ya, Allah...gembira sgt ble aku dpt melihat kandungan di dlm rahimku. Juruscan tu tnjukkan aku kepala, badan, kaki, jantung dan tulang blkg kandungan aku...x dpt aku gambarkan perasaan aku waktu tu. Usia kandungan aku dah mencecah 14 weeks.

Then, die scan cyst aku. Kebarangkalian cyst membesar atau mengecil menjd tnda tanya aku selama ni. Smlm aku tgk saiz lbh kurg sama ngn sblm ni masa 1st scan dlu. So ble rujuk pd Dr. die pun suggest aku buat operation utk buang cyst tu disbbkn saiznye yg agak besar. Tmbhn pula ble baby membesar kemungkinan ruang dlm rahim aku x cukup. So kemungkinan cyst akan pecah lbh tnggi. Memikirkan efek if cyst tu pecah or berpintal aku buat keputusan yg amat berat...aku decide utk buat operation. InsyaAllah aku akan dijadualkan utk operate pd 17/10 nnt. Bermacam perkara bermain di fikiran aku...tp aku berserah sepenuhnya pada Allah SWT. Sesungguhnya Dia Maha mengetahui segala yg terbaik utk hamba-Nya ini.

p/s: Enul...dlu masa ko pregnant aku org first yg ko bgtau kn? Aku mmg teringin sgt nk bgtau ko...tp disbbkn keadaan aku ni...aku x tau nk cerita mcm mana. Sori kalo ko dpt tau psl ni sume melalui blog ni.
Read more...

Monday, September 19, 2011

Sebulan sekali

Hai...nmpknye aku ni nk update blog sebulan sekali ke? Hehe...Dr pose bwk ke Raya mmg senyap jek ye...x kn x de cerita kot?? Ada tu ada...tp nantilah...aku belum bersedia utk berkongsi.

Raya...mmg seronok...1st time sbg isteri org. Alhamdulillah...keluarga aku dan en.suami mmg dr Johor. So x de ar berebut-rebut blk kampung. Cuma taun ni pg raya di umah Mertua ar ye. Tp ptg raya aku dah dpt jmpe famili aku. Nsb baik diorg beraya di Ulu Tiram dlu. Dpt ar aku merasa mkn ketupat di raya pertama. Kalo raya kedua dah x feel da...hehe. Teringin sgt2 coz umah en.suami x de ketupat. Yg ada cuma laksa Johor...huhu.

Aku teringin nk buat open house. Maklum ar en.suami suka kalo org ramai2 dtg umah. Mslhnye ketiadaan masa. Hujung mnggu msti sibuk dgn urusan lain. Umah pun x sempat berkemas. Maklum ar skrg ni mmg asik penat skit. Tgk ar nnt mcm mana...kalo ada masa aku cuba buat. Resipi dah mintak pun ngn mama. Tnggal nk buat je...huhu.

Emm...x tau nk tulis ape dah...k ar, update smpi cni je dlu...daa~
Read more...

Thursday, August 11, 2011

Update 110811

Lately ni malas btul nk tulis blog...bukan malas tulis blog je...malas segalanya. Rumah tunggang langgang, jurnal x siapkan lg (Dr. Sevia da minta da...huhu). Ape nk jd ni?

Td bru je lps exam induksi. Mmg x study pun coz x de mud nk study. Awal2 je dlu study b4 tarikh exam ditunda. Sudahnye td mmg x tau ar nk jwb cne. Objektif leh hentam lg....esei yg payah skit. Yg bestnye sejam b4 abs exam pengawas bg open notes. Apelah nasib...notes plk x bwk...huhu. Pinjam org sebelah punya ar. Apalagi...

Skrg tgh tulis blog. Mnggu dpn nk stat tulis jurnal...mnggu dpn gak janji nk bg Dr. Sevia ni...sempat ke aku buat?? Haishh...tu ar x nak buat awal2.

Ptg nnt buka pose kt umah Ain. Bru je offer nk tolong masak...skali Ain ckp Fan ada kt umah tlg die. So x jd ar nk tlg. Nk bwk ape ek g buka pose kt umah Ain nnt? Nape x terpk smlm, leh wat puding castard ke...skrg nk wat x sempat. Aku x de kete...Nk tunggu en.suami blk lg, nk beli brg lg...Emm, nk bwk ape ek??
Read more...

Monday, July 25, 2011

Naluri ayah

Kita selalu sebut psl naluri ibu...jarang sekali kte dgr psl naluri ayah. So aku nk cte skit psl naluri ayah ni...

Last Friday aku decide nk blk Kluang...mula2 ingat nk blk masa cuti awal Ramadhan...tp disbbkn sedara belah en.suami bakal adakan kenduri kesyukuran + tahlil Sabtu dpn....so aku n en.suami decide nk blk weekend bru ni. Mmg rs lama sgt x blk Kluang...hehe...pdhal bru 1 bln kot...n 2 mnggu lps jmpe pun my parents at kenduri cousin ayah aku kat Pasir Gudang. Tmbh pulak cam rs rindu kt ayah aku + mama + adik2 aku. Dulu b4 kawin msti blk stp bln...kdg2 2 mnggu skali...huhu. Sampaikn masa kt reception Ezyana...aku cam perasan kelibat ayah kt sana (pdhal org lain...huhu). Smpi dlm ati aku ckp rindu sgt ke aku kt ayah aku ni??

So Jumaat tu aku n en.suami bertolak mlm. X jauh pun...around 1 jam setengah je. Lgpun rs cm x nk bazir masa blk Sabtu coz nnt msti b'tlk lmbt...then Ahad da blk...pastu rs jap je blk Kluang...huhu. So b4 gerak aku kal mama but Anisa yg angkt. Aku ckp nk gerak blk Kluang mlm ni...then Anisa ckp bgus ar tu...ayah pun da nmpk akak. Ha?? x phm aku...rupa2nye ayah aku terslh tgk adik aku Nana...die ingtkn aku da blk...hehe. Yela...fizikal kitorg mmg lbh kurng sama je. Siap ckp lg...Nana duduk kt tmpt aku selalu tgk TV n position pun sama. Pakai lak t-shirt yg mmg kitorg ada yg sama plus seluar lipat kt bwh...just like aku...huhu. Terharu dgr...terus rs x sabar nk blk.

Pelik kn rasa. Boleh plak aku terbyg ayah kt reception Ezyana...n ayah terbayang aku kt umah. Naluri ayah...die tau anak die ingtkn die...huhu. So, mlm tu kitorg berborak smpi kul 1...huhu. (ha...amik kau...alang2 nk borak...borak smpi puas).

p/s: Nantikan kepulangan anakanda mnggu dpn...tp Ahad bru dpt blk. (ceh...mcm ar duduk di perantauan sgt...=p)

Read more...

Wednesday, July 20, 2011

Entry about Ezyana's reception ;)

Update on ezyana's reception @ Grand Dorsett Hotel, Subang Jaya. Event was held on Sunday, 17th July 2011 at 8.30pm. So me n en.suami going to KL again this weekend. Bile ar agaknye dpt bersantai di umah pd ujung mnggu...huhu.

before majlis

after majlis

Funny story is i left my handphone at home. So i have no handphone for 3 days during my stay in KL...huhu. What happen to me? Always forgot n leave things behind. N yesterday i took a leave n just rest at home. Rest ke? Not really ar...still kna kemas ape yg patut. 

They invited Atilia n her mom, Salamiah Hassan to perform during the event. The food is ok ar...hotel kn...x de ar mkn byk2 cam kenduri kawin biasa. Hidang style not buffet...so best x yah gerak2 nk g mkn. Dok je kat meja...haha. Anyway, enjoy the pics ;)

The pengantin with baju merah

The pengantin with baju putih

Me, en.suami n all the cousins
 
pic during majlis at rumah pengantin last 2 weeks


Read more...

Friday, July 15, 2011

Hari ni...


- Hari ni ngntuk coz tdo lmbt
- Blk tgk Harry potter da kul 12.40 mlm
- Cam mls je nk bgn pg td
- Air masak lupa bawak
- Kul 10 nnt ada perjumpaan dgn delagasi dr Barcelona. Ntah ape
   fungsi aku kt sana nnt x tau ar (meriahkan mjlis je kot agaknye)
- perkara pending: nk g pjbt Bendahari, nk amik results IELTS @ FPPSM
  (da berkurun da x amik2 lg...huhu), nk isi borg permohonan biasiswa
  agong (tp mud x de plus mrkh prestasi aku still pending lg...huhu)
Read more...

Thursday, July 14, 2011

Malam semalam...

Malam semalam aku n en.suami b'kesempatan tgk Transformers at MBO Cinema Tmn U. Just nk komen heroin cte tu x cantik =p...huhu..Sejak kt Tmn U ada U Mall n Umall ada panggung...senang ar skit nk tgk wayang. X yah g jauh smpi ke bndr just nk tgk wayang. Kitorg tgk wayang kul 9.30 mlm.

Hajat di hati nk masak ptg tu...tp sbb aku da lapar sgt kitorg cancelkn hajat n trus g makan at Medan Selera Tmn U. Dulu aku tgk tmpt tu mmg x ramai org g mkn. Tp ada warung bru yg best kt situ. Farah yg introduce kt aku tmpt tu. So smlm kitorg try ar mkn kt sana. Kitorg order abc sorg satu n aku nasi ayam compo n en.suami nasi grg kmpug. Nmpk gayanya en.suami mmg puas ati btul dgn mskn kt situ. Sblm ni kalo kt tmn u tu kitorg da buntu nk mkn kt ne...at last jmpe gak ar tmpt best.

Ok...berbalik pd cite transformers td...kitorg ni antara yg lmbt gak ar menonton cerita ni. Sbb kekangan masa...x sempat2 nk g wayang tgk. Siap masa beli tiket tu booking skali tiket utk Harry poter mlm nnt kul 9.30 juga. Anyway, masa tgk Transformers ni...aku tgk aksi2 robot2 tu sume mmg memusnahkan harta benda awam ar. Jalan, bangunan sume rosak. Manusia ni kecik je bg diorg. Mcm mana agak nye kalo kite btul2 dikelilingi makhluk besi yg besar2 tu? Senang2 je kna hempuk ngn diorg terus penyek.

Tontonan aku terganggu skit ar sbb org depan aku bwk anak kecik. Jap2 budak tu berdiri...jap2 sibuk nk tgk blkg...huhu. X tau nk ckp cite die best ke x. Tp aku tersentuh gak ar bile robot2 yg jahat tu nk bunuh Bumblebee. Cam sedih plak kalo Bumblebee mati...he's so cute...haha

Bumblebee masa nk kna bnuh.
Source: channels.com 

p/s: Jap lg nk antar Maz g UTHM...Tahniah Maz da dpt job di sana. Mlm nnt lak nk tgk Harry Potter ;)

Read more...

Tuesday, July 12, 2011

Aku terpedaya...

Ari Rabu yg lps en.suami ke KL coz ada kursus kt sana. Nsb baik x g time perhimpunan BERSIH yg x berapa 'bersih' tu. Mjlis wedding cousin en.suami yg sepatutnya diadakan ujung mnggu tu pun terpaksa di tangguh ke ujung mnggu ni. So this weekend aku ke KL lg ar..

Ari Khamis after kursus en.suami ckp die akan blk terus after kursus. Ok..so aku pun ok je. Tp bajet en.suami msti smpi dlm area kul 10 mlm ke ats. So aku x masak pe2 pun. Mkn megi je. Tp en.suami kal suh aku masak nasi grg. Kalo die smpi lmbt pun still nk mkn juga.So aku plan nk masak lmbt skit. Dlm kul 8.30 ke. Sblm tu aku layan cte Sungkyungkwan Scandal yg mmg da lama aku tnggal coz sibuk b'kursus...huhu

Aku kal en.suami dlm kul 6 lebih. En.suami ckp die kt kl lg minum ptg dlu ngn membe2 die. Coz jln tgh jem...mayb kul 7 bru nk gerak blk. Aku pun ok je ar. Then kul 8 en.suami kal tanya aku da masak lum. Aku jwb jap lg...nnt nasi da sejuk x best lak. En.suami ckp mayb die x jd blk...stay kt KL smpi esok. Aku dlm ati da sedih da...janji nk blk mlm ni...huhu. Tp at last...die suh aku bkk pintu gate. Time tu gak aku dgr bunyi kete kt luar...

Cet...aku telah diperdaya. Rupanya en.suami da on da way dr KL since kul 4 lg...haha...sje je wat surprise kt aku. Aku bru je nk sedih coz en.suami x jd blk...apalg excited ar. Tp.....aku x masak lg..huhu. Last2 minta en.suami tnggu jap...aku masakkn daging kicap n sayur kacang buncis+ikan bilis. Nsb baik nasi da masak. En.suami da lapar sbnrnye...tp die snggup je tnggu. 2 ar spe suh tipu...kalo ckp btul2 da siap da nasi n lauk bile en.suami smpi td...huhu.

p/s: en.suami puji daging kicap aku sedap...act 2nd time bru try. Tp 1st time try after kawin ar. Resipi from my mum =)
Mlm ni starting season 2 vampire diaries...weehooo...jgn lupa saksikan di 8tv =p
Read more...

Monday, July 11, 2011

Kursus Induksi

Alkisah da lama x update blog sbb sibuk b'kursus induksi selama 3 mnggu starting from 20 jun until 7 julai. Sungguh hectic dan sgt penat m'harungi 3 mnggu tu. Mmmg x smpat nk b'blog or b'FB. Ble online pun cek emel je...huhu.

Tp seronok gak masa kursus ni...dpt knal ramai kawan2 bru. Dr mcm2 jbtn kt utm ni. Aktiviti mcm sudut kreatif, persembahan kumpulan, senamrobik dsb mmg best....slot ceramah je yg boring skit...huhu. Group aku yg terdiri drpd 10 org dinamakan kumpulan Fish Bone. Kitorg berjaya merangkul tempat ke 2 utk sudut kreatif n tempat pertama utk persembahan kumpulan. Balik umah bawak balik jajan after divide drp hamper yg kitorg dpt satu bakul....ayah aku smpi tegur "ko jual jajan ke?" haha...

"I follow"

Best tu best jugak...tp mmg sgt penat ar sepjg 3 mnggu tu. Pg2 kul 7.45 dah kna ada kt tempt kursus...blk lak kul 6.30. Sian en.suami selalu kna tnggu aku yg tgh beriadah. Pas smpi umah kdg2 nk masak mmg da x larat...last2 mkn kt luar je....cuba bygkn org yg ada anak kck...msti lg ar pnat.

Ujung mnggu yg ke-2 aku ke KL utk kenduri cousin en.suami. En. suami pergi awal dr mlm rabu lg...coz die AJK penting utk kenduri tu..haha. So aku ari jumaat pas kursus bru ke kl by bus. First time ar smpi kat Terminal Bersepadu Selatan (TBS). Jakun ar skit. Ujung mnggu ke-3 pas kursus lak berewang kt Pasir Gudang utk kenduri 2 pupu aku. Fuh mmg straight 3 mnggu tanpa rehat di ujung mnggu. Naik lunyai da bdn ni. Nk g ngurut pun x sempat...huhu.

Semua aktiviti2 yg dilakukan bersama masa kursus tu mmg akan jd satu kenangan yg best ar. Harap2 dpt keep in touch dgn kwn2 baru tu sume.

p/s: Agak-agaknye K'Shamsiah da bersalin ke belum. Sempat lg b'kursus walau tgh tnggu hari je...
Read more...

Monday, June 13, 2011

Happy 100th day Anniversary

For the 100th entry and 100th day since i'm maried...i want to wish en.suami Wan Mohamad Maulana n me myself a "Hepi 100th Day Anniversary". Hari ni juga merupakan hari pertama en.suami report duty di JB. Kpd en.suami...moga kita dpt m'harungi hidup bersama dgn aman dan damai...haha. You are the best husband in the world =)...(ayat ampu...hehe...mlm ni ada plan2 ape2 ke?). Boleh celebrate byk perkara ni...sempena abg blk JB (even da celebrate ngn famili abg) n sempena ulangtahun hari ke 100 kte married.


Agaknye ape ar peel en.suami yg aku belum tau lg??  Biasa dok umah tu sorg2...pasni mesti ada org yg tlg sepahkan umah (mmg skrg umah tgh sepah dgn brg2 en.suami).

p/s: Wpun hari ni pg2 cek emel dpt bad news about scholarship...hari ni juga merupakan hari gembira utk disambut...I wont let that matter ruin my mood for today. 
Read more...

Friday, June 10, 2011

Alhamdulillah

Hari ni dpt cek result online. Kalo ingt lg entri lps aku ada ckp aku nk amik exam kn. Act exam yg aku amik tu is IELTS exam. Alhamdulillah...aku dpt score cukup2 makan 6.5.


Masa aku nk cek td suspen je coz da byk kali try tp "there are no result for such criteria". Byk kali gak ar aku try tp still sama. Rupa2nya kat no IC nk kna ltk tanda sempang (-). Then, try lg skali bru result kuar. Menambhkn lg suspen oleh krn internet slow so mrkh utk each kategori kuar lmbt. Yg aku plg risau is speaking. Aku cam x konfiden sgt ngn performance aku masa sesi speaking tu. So tgk mrkh listening -ok, reading - ok (tinggi dr jangkaan), writing - x bpe ok (below expectation), speaking (kuar lmbt lak die...aku dah suspen...kalo below expectation so overall band aku x capai min requirement...alhamdulillah...ble nmpk je result speaking...) -ok...so, overall band aku 6.5. Bru ingt nk memecah rekod sndr dpt tnggi dr 6.5. Tp apakan daya. Ok ar tu at least x kna re test...mahal seh fess die.

p/s: counting days - 1 more day =)
Read more...

Tuesday, June 7, 2011

Shopping keropok @ Kuala Terengganu

Alkisah Jumaat yg lps sy ke Kuala Terengganu ngn my parents, Arep, Cik Im & Kimi. Fuh penat juga coz da lama x travel jauh2 dgn kete. Dlu masa kecik biasa ar time2 raya nk blk kampung kt Johor. Dr Perlis ke JB pastu dr Kelantan lak ke JB. Skrg mmg da dok Johor so jrg travel jauh2 dgn kete. Kalo out station pun sama ada naik bas or flight.

Mjlis my cosuin kt KT simple2 je. Mjls sambut menantu je kn. Jemputan pun x ramai...hanya ahli keluarga terdekat. After kenduri terus g Sbrg Takir bli keropok lekor (kawan ayah yg cdg tempat tu). Kitorg bli yg kering je...yg basah x bli pun. Just bli yg dah siap digrg utk mkn dlm kete. Sdap juga...isi ikan die mmg sgt byk. Pastu blk hotel kemas brg n siap2 nk blk. Terpksa blk cpt coz my aunty ada exam ari Ahad. B4 blk sempat singgah Pasar Payang...borong keropok lg. Kali ni keropok segera yg ori n pedas. Adik aku yg x dpt join kenduri pesan suh bli keropok pedas. Aku lak sempat ar rembat jubah sehelai...hehe. Nk pakai time raya nnt pun leh gak ni.

Itu je kot nak cte. X de idea n x de gamba pun. Sori sy mmg jrg amik gambo...tmbh2 mmg x de geng nk b'gamba...huhu.

p/s: counting days - 3 days to go...huhu
Read more...

Wednesday, June 1, 2011

Tok mak sakit

Tok mak (nenek kpd en.suami) sakit...masuk wad kat Hospital Sultanah Aminah. Dr smlm lg...tp aku x sempat nk jenguk smlm. Hari ni after exam aku trus singgah HSA. Unfortunately, sampai je waktu melawat da abs. So, terpaksa b'gilir ngn MIL jenguk tok mak. Sian tok mak...Dr. ckp jantung die lemah n darah tinngi naik...aku rs dok hospital pun Tok mak bknnye selesa sgt...huhu. Tp ari ni beliau nmpk cam dah sihat skit. Skrg nk kna tnggu x-ray n scan dr Dr...if anything ok tok mak dah leh discharge. Mungkin esok...

Hari ni juga aku merdeka dr exam...yeye. Tp cam x bpe satisfy ngn performance ari ni...huhu. Doa je ar dpt result yg terbaik. Cukup2 mkn pun jd ar...asalkn lps the minimum requirement...huhu. Esok nk blk Kluang. Jumaat bakal bertolak ke Kuala Terengganu. My cousin's wed...kali ni blh laki lak. 1 Mei yg lps belah cousin aku. Best gak jarak sbln ni. Merasa jd pengantin baru lg...hehe. Oh, tidak!! Inai di jariku pun da nk abs. Pasni dah x rs cam pengantin baru lg...huhu
Read more...

Thursday, May 26, 2011

Berita gembira

Hehe...ble bce tajuk tu msti ada yg slh phm kn...nk tau ape berita gembiranye...sila baca hingga abis (kalo sudi ar...)

Just nk update lil info. Last week 19-22 Mei ke KL. Involve in ITEX11...exhibition on invention and technology at KLCC. En. suami pun turun KL alang2 penginapan n transport disponsor. Kbtln en.suami plak ada meeting kt KL on 23rd...so beliau juga leh claim tiket blk...hehe. Ari Sabtu 21 mei aktiviti tgk wayang...gilir2 jge booth ngn Fid. Dpt tgk 2 filem...hehe. Tghari tgk Pirates of Carribean, mlm tgk Nur Kasih The Movie. Yg Pirates tu siap tgk 3D lg....en.suami jakun x penah tgk wayang 3D. Blk je booth after lunch pengumuman invention spe yg dpt award. Alhamdulillah...projek aku dpr Silver Award. 3rd Silver Award already...x de rezeki dpt gold...huhu. Mlmnye tgk NKTM...not bad ar tp x de ar memuaskan ati sgt. X de scene yg btul2 menyentuh jiwa...huhu. 


22 Mei aku blk ke JB n en.suami stay di KL coz ada meeting. 23 Mei mmg x larat gle nk g fakulti. Mata bengkak coz kering...mayb disbbkn aku pkai lens n dok under aircond spjg hari...plus tekak pun sakit. So, mmg x larat gle nk g Fakulti. 24 Mei sepatutnye ada kursus induksi...tp nsb baik tarikh dipinda ke 20 Jun. 

Semalam bru amik album dr official photographer at umah MIL. Hehe...sgt puas hati...x sabar nk tnjuk kt en.suami. Ari Sabtu ni aku ada exam. Tp x nk cte lg exam ape. Wish me luck k! Huhu...mlsnye nk study...

p/s: Berita gembiranya is...en.suami dpt transfer ke JB 13 Jun ni...hehe =)
Read more...

Monday, May 9, 2011

Khasiat buah pear

Aku mmg suka sgt mkn buah pear..kalo g psr mlm x de buah lain yg aku beli...msti bli buah pear. Kdg2 bli gak ar buah betik n jagung. Itu antr buah-buahan kegemaran aku. So kali ni ttba lak rs nk tulis psl khasiat buah pear...hehe.


Pir atau nama saintifiknya Pyrus communist antara buah terawal ditanam di Asia Barat dan Eropah. Ia dipercayai bahawa pir berasal dari kaki gunung India Selatan dan Afghanistan. Buah ini tidak boleh hidup dengan cuaca melampau sama ada terlalu sejuk atau terlalu panas. Seperti epal, pir dipetik sebelum ia masak ranum. Pir jenis Bartlett adalah paling sedap dimakan dan dibuat jus.

  • Pir mengandungi vitamin A, B-1, B-2, C, asid sitrik dan niacin. Ia juga kaya dengan garam mineral seperti fosforus dan potasium berbanding buah yg lain. 
  • Pir paling mujarab utk melegakan sakit dada akibat batuk yg keterlaluan, contohnya akibat penyakit Tuberculosis (TB) atau batuk kering. Pengidap TB akan merasai sakit menusuk di paru2 setiap kali batuk yg berlanjutan. Pir dipercayai dapat melegakan kesakitan itu walaupun untuk sementara.
  • Pir juga bersifat diuretik dan laxcitive. Ia sesuai untuk melancarkan sistem penghadaman terganggu akibat pengambilan makanan yg terlalu berminyak atau terlalu pedas. Oleh kerana ia mempunyai serat, pir baik utk alat pencernaan dan saluran makanan dalam tubuh seperti perut, usus kecil dan besar. Perut yg sebu akibat terlebih makan juga dapat dilegakan dengan segelas jus pir.
  • Pir juga bersifat sejuk dan ini menjadikan ia sesuai untuk meredakan demam panas. 
  • Bagi wanita mengandung, ia dapat meredakan rasa loya akibat morning sickness dan juga untuk mabuk perjalanan.
Source dr Cendana Kasih

p/s: Emm...byk gak khasiat pear ni. Yela stp buah-buahan ada khasiatnye msg2. So mkn ar byk buah-buhan esp skrg mmg tgh musim panas. Drpd asik minum ais je baik mkn buah...dpt juga menghilangkn dahaga.

Read more...

Thursday, May 5, 2011

Moral down

X tau ar npe ari ni semuanya serba x kna. Rs cam nk marah je. Haishh...

Sbnrnye nk marah kt sorg mamat ni. Ckp die tu kalo x m'downkn smgt org yg tgh b'kobar2 ni x leh ke? Stp org ada pilihan msg2. Suka ati aku ar. Kalo ko x nak x yah susah pyh ko nk wat sume tu. Biar aku je yg wat. Nsb baik mmg muda dr aku. So aku anggap je ko tu x matang lg. X de nye aku nk kisah ngn pndpt budak2 mcm ko.

Lg satu aku rs environment aku ni mmg x m'bina lngsung. Asik jmpe org yg suka b'lagak pndai je. Tp pemikiran sempit. Aku suka sembng ngn org yg open minded. At least pemikiran aku pun t'buka. Byk bnda yg aku x tau aku leh bljr. Bknnye bljr bnda yg dlm buku teks tu je. Bosan ma...byk lg kot ilmu lain yg kte leh bljr. Jgn ilmu itam sudaa...

p/s: haaa...ini bru betul2 m'bebel...nsb korg ar yg bca ni...huhu..
Read more...

Wednesday, May 4, 2011

Ponn..Ponn...

Dah x de idea sgt nk tulis tjuk ape kt entry ni. Anyway, aktiviti ujung mnggu lps...ke wedding cousin ku di Batu Pahat. En.Suami blk ke JB on Friday...Saturday afternoon till Sunday evening @ Batu Pahat. Byk penat wooo...Isnin En.Suami blk ke Bintulu semula. En.Suami bru je blk dah x sbr menunggu hari nk b'jumpa semula...huhu. Dugaan btul PJJ ni =(..

Tgk tv td kat TV 9 ada iklan psl program sempena Hari Ibu. Sedutan dr program Tanyalah Ustazah..."Sekiranya si anak tidak lg mendoakan ibu bapanya, maka dia telah menutup pintu rezekinya". Itu dia...betapa tingginya kedudukan ibu bapa kita. Oleh itu anak2 sekalian...jgn lupa berdoa utk ibu bapa anda...x kiralah mereka sudah tiada, sihatkah atau tdk sihat...kewajipan kte sbg anak hendaklah sentiasa mendoakan kesejahteraan mrk. Percayalah...ibu bapa anda semua juga sentiasa mendoakan anak2 mrk.

p/s: Untuk mama dan ibu...Selamat Hari Ibu. Moga kalian berdua sentiasa berada di dlm lindunganNya...Amin.

Read more...

Tuesday, April 12, 2011

Kena sengat

Kali ni nak cte psl kena sengat. Bukan aku yg kna sengat tp en.suami...huhu. Mnggu lps aku spend time kt umah MIL..siap bwk adik teman...haha. Act x plan pun nk bwk Nana...kbtln nana dtg umah so ajak ar skali g umah my MIL. Spend 1 night kt umah MIL n then Ahad aku blk semula Tmn U.

Masa blk call en.suami...masa tu en.suami nk g bli bawang...membe die nk msak 4 lunch. Aku lak g JJ sbb nk bli minyak masak + other things...n ttba teringin sgt nk minum air Coolblog...hehe. Blk aku call en.suami tp x angkat. 2 or 3 times aku try kal but still x angkt. Aku assume en.suami tido kot. Lewat ptg aku kal pun x angkat lg. Mlm pun sama until en.suami kal. Rupa-rupanya en.suami mmg tdo. Die ckp die kna sengat...aku ingat kna sengat biasa je. Rupanya mmg smpi g hospital ar.

Menurut cte en.suami...after bli bwg en.suami bsuh kete. Masa nk bsuh kete tu ar en.suami kna sengat. Ingtkn kna sengat biasa so en.suami truskn bsuh kete. Then x lama pastu satu bdn en.suami mula bengkak. Trus en.suami bgtau kwn yg die nk g hospital. Leh plak masa tu drive g hospital sorg2. Nsb baik x de pe2 masa drive tu. Sampai hospital Dr. bg injection...masa tu en.suami dah sesak nafas da. Saluran pernafasan dah hampir t'tutup sbb tu en.suami susah nk b'nafas. Dr. cakp nsb baik en.suami cepat g hospital. After that, nk blk x larat drive...en.suami mntk membe die amikkn. Blk dr hospital trus en.suami tdo coz bdn rs lemah sgt. Sbb tu ar aku kal dr ptg smpi mlm x b'jwb.

Alhamdulillah...x de pe2 yg buruk berlaku. En.suami pun dah semakin sihat. Cuma ralat skit sbb aku dpt tau lmbt...huhu. Risau gle. Nsb baik x de pe2.

p/s: To en.suami...pls take care of yourself well ye...berhati-hati bkn sje di jln raya tp di mana jua...huhu
Read more...

Wednesday, April 6, 2011

Belek-belek, Selak-selak

Hari ni pg2 dpt kal dr opis. Alamak...npe ni? Atas urusan ape diorg cari aku? X sempat nk angkt da ltk phone. Kelam kabut aku b'siap g FKE kalo2 diorg kal lg. At last..kul 11 lbh dpt kal lg dr opis.

Akak Opis   : Hello, ini Dr. Usman Ullah ye?
Aku             : Eh, bukan.
Akak Opis   : Tp no. ni btul kn? 019-7XXXXXX
Aku             : A'ah...betul
Akak Opis   : Oh...x pe lah camtu. Terima kasih.

Cet...wat aku gabra je...rupanye salah no...huhu.

Nk dijdkn cte sambil2 tnggu kal tu...lama btul rsnye aku x membelek jurnal2 dan paper2. Lbh kurang setahun da kot. Mcm masa zaman wat literature study masa master dlu. Hari ini dlm sejarah....stlh lama cuba m'dptkn mood. Alhamdulillah...ada juga hasilnye hari ni. Mungkin x sebaik yg perlu tp at least ada ar kn. Sy sdg berusaha nak buat research proposal ni...chaiyok2!, Aja2 Fighting!, Gambate Kudasai!...hehe.

Bangga dgn diri sendiri...haha. Appara =p
Read more...

Tuesday, April 5, 2011

`Last Weekend`

Weekend yg lps en.suami balik ke JB. Blk hujung mnggu je. Sian en.suami...susah nk blk ke JB coz flight straight to Senai x de. Kna transit...but ari Jumaat lps en.suami naik bas dr KL ke JB. Kul 2 pg aku amik en.suami kt Sri Putri...huhu. Takut gak kuar sorg2 kul 2 pg ni. But after nmpk en.suami je...trus tenang je rasa =p...

Aktiviti weekend x de ape ar sgt. 1st time masak lunch utk en.suami after b'gelar isteri. Smgt g bli lauk kt JJ n psr mlm...hehe...tp masak x de ar pndai sgt. Msk mskn kmpug je sbb perut aku ni mmg suka mskn kmpg..huhu. 1st day menunye: Ayam goreng halia + sayur labu msk lemak + sambal dagang (sambal style Jawa). 2nd day plak: Ikan masak kicap + Kcg buncis n kentang. Hehe...segan lak. Lauk biasa2 je.

1st day menu

Masa memasak en.suami kononnye nk menolong kt dapur. Tp mulut 2 bising je suh wat camtu suh wat cmni. Mslhnye sume bnda yg en.suami suh buat tu mmg aku nk buat. Tp blum sempat buat dah kna bebel. Trus aku halau je en.suami dr dapur. Ganggu je aku nk masak...haha. 2nd day en.suami x tlg da kt dapur...hehe. Pas mkn tanya en.suami mrkh msknku...huhu. Overall scr puratanya aku dpt 8.8/10. Ok ar tu...huhu.

Ari Sabtu mlm, aku + en.suami + Nana g karoks kt Red Box Pelangi. Fuh bantai 3 jam karoks plus 2 jam diorg bg extra. Amik ko...smpi serak2 sore. Ari Ahad kul 8 pm en.suami dah nk blk. Naik flight ke Kuching dr Senai...huhu. Jap je rasa...anyway, InsyaAllah akhir bln 4 ni en.suami blk lg. For my cousin wedding =)...
Read more...

Monday, April 4, 2011

~Going Crazy~

Lagu yg menjadi siulan ku kini =)

Read more...

Tuesday, March 29, 2011

Wedding Outfit

Lg about my wedding..hehe. Kali ni nk cte psl nikah outfit. Sgt puas hati ngn baju t'sbut. Mula2 org komen sbb warna baju tu sgt ar cliche. Tp sy mmg mengimpikan baju nikah yg berwarna putih atau cream. At last dpt gak sy menegakkan pendirian sy...hehe.

Yg sgt best ble mak andam puji baju nikah sy. Die cakap kain yg sy beli high quality n jahitannye sgt kemas. Sy sendiri yg pakai pun mmg puji...sgt selesa ble pakai bju itu. Smpi rs syg nk tanggalkn. Maklum ar sy nikah pg n sanding tghari tu juga. So skjp je dpt pakai. Mak andam tu siap ckp lg "Ko kalo mak andam yg ckp baju ko cantik mmg cantik ar maknanye..." Hehe...ok, i got it.

X de pic yg berdiri ar. Pic dr Mr. Photographer lum dpt lg...huhu

Ttg sanding outfit pula...majlis sblh sy bertemakan merah+hitam+putih. Garang kan warna die? Makeup bg sy kira ok ar. Disbbkn warna tema yg agak garang maka makeup sy pun agak garang ar. Kalo makeup soft je mayb x sesuai ngn kaler baju. (Ini pd pndgn saya ar...hehe)

Benda kt dahi sy tu adalah plan last minit mak andam. Sy setuju je...hehe

Majlis sebelah en.suami pula bertemakan pink+purple+cream. Mula2 nak wat majlis simple sj. X de pelamin pun...just makan beradab. But at last ada juga pelaminnye. Make up kt cni ramai yg puji. Soft je...sesuai ar dgn temanya. 

Yg sy tak berkenan bunga tgnnye. Agak simple di situ. Boleh beli kat kedai yg dah siap pun.

Itu sahaja mengenai wedding outfit sy. Saya x de persalinan sehingga 3-4 psg. Juga x salin masa potong kek. Sbb sy mls nak salin2 baju...huhu. Cuma impian sy utk memakai white outfit masa outdoor x tercapai. X tau ar npe mak andam tu wat perangai last2 minit. (pikir baik: mungkin beliau dah t'over bajet kat pelamin n meja beradab...huhu). So sy pakai baju purple di ats sj. Ok ar kan...coz baju die cantik.

p/s: makeup bju merah buat muka sy nmpk kurus. Kontra ngn make up bju purple...nmpk muka sy agak penuh. Atau itu sbnrnye efek angle gamba??
Read more...

Wednesday, March 23, 2011

Guestbook

Dlm entry yg lepas aku ada cerita psl nk wat guestbook. So impian utk mengadakan guestbook di mjlis perkahwinan aku tu t'laksana. Hasil kreativiti 3 org adikku...inlah hasilnye...


Murah je...g antar printing kat kedai printing. X sampi 30 minit pun die buat. Lg puas ati kot sbb design sndr. Hehe. Mslhnye x de lak gambar kedudukan guestbook ni masa majlis. Lupa nk pesan adik aku snap gamba time org tgh menulis ke...huhu.

Anyway, thanks pd yg sudi menulis sepatah dua kata dlm guestbook ni. Siap ada yg tulis jawi lg...hehe

Read more...

Rasa cam nak marah

Ari ni pg2 lg jge lab cam nk marah je. Da ar first day after naik cuti. Bengang seh...

Kisahnye psl foreigner yg terskip satu klas. Lab ni just 2 minggu skali utk satu grup. So ble x dpt dtg mnggu t'sebut sepatutnye dtg ar the next week. X payah tnggu the next perjumpaan which is 2 weeks after that. Mentioned earlier so kte leh schedule blk klas ganti utk pelajar t'sebut. Foreigner ni mslhnye ambik ringan benda2 cmni. Dtg sesuka hati lambat. Lab x dtg x ckp. Rs cam nk failkn je. Sbb this lab mmg perlu kdtgn penuh.

Lastly, lembut hati gak bg die ganti lab lps pd ari ni. Then the next lab masuk kelas lain. Membe2 yg 1 seksyen ngn die sume da abs lab. X ke nyusahkn org tu. Task yg die kna buat is to design circuit over protoboard. Skematik sume da bg just kna susun komponen ats protoboard and make sure it's working. Ingtkn leh ar tnggal wat sndr. Emm...hampeh. Satu2 nk kna tnjukkn. Pdhal da wat b4 this cuma bezanye group project. This time individual project t'nganga ar ko nk wat. Tensen je aku td. Ajar die satu2 sampi Dila tegur sore aku kuat time ngajar die. Huhu...Nk wat cne...bknnye x ajar sblm ni.

p/s: mcm2 peel...sabar je ar
Read more...

Monday, March 21, 2011

First day...

Wah...da lama btul x b'blogging. Sejak cuti kawin ni...kdg2 online gak...tp just cek fb n emel je. Nk blogging...tp x de mud nk menulis. Ari ni ade ar mud skit. Bru first day masuk keje...n ari ni gak first day gak ditinggalkan en.suami...huhu.

Act pg td bru smpi jb dr KL. G KL antar en.suami (wah...sudah tukar ka? dulu en.tunang =p) ke airport nk blk Bintulu. Dr LCCT kul 6.30am, arrive at JB kul 9.30am. Laju x drive? hehe...lengang kut x byk kete.

Anyway, x tau nk tulis psl pe. Even tajuk entry pun ltk after abs tulis entry ni. Just nk update status. I'm now someone's wife. Masih cuba menyesuaikan diri dgn perubahan status ni. En.suami pun masih t'sasul menyebut tunang lg..haha. T'sasul x pe...jgn saja2 ok..=p. K ar, lain kali ade mud update lg...tata

Read more...

Tuesday, February 8, 2011

Posto! Posto!

Ya...skrg ni tgh sibuk m'collect add dan m'print alamat di atas sampul surat. Mayb start antr kad by pos this Friday...hehe. Stat dr bln 2 ni mmg tiap2 mnggu akan blk ke Kluang. Argh...esok ada lab...x de smgt nk g ngaja...huhu!

Blk umah ari tu siap m'adakan comtest merekabentuk cover my guest book...hehe. Yg join...of coz 3 org adik2 ku. Teringin nk wat sndr tp x de masa dan x tau m'gunakan tool2 yg t'kini...huhu. So apelg...adik2 ku ar yg m'jd mangsa.

p/s: sambil2 sibuk ni sempat lg layan cte Secret Garden...9 episod to go... =)
Read more...

Saturday, January 29, 2011

Ayam Goreng Halia + Air Bandung Soda


Itulah dia menu mkn tghari saya...hehe. Dok kt umah keseorangan coz hosmet blk kmpung...huhu. Utk kmengisi masa lapang...apalagi masak ar. Masak cincai je...org bujang...huhu. Sekian entry saya kali ini..=p

Read more...

Wednesday, January 26, 2011

40 hari lagi...

Hari ini en.tunang bru je smpi di Bintulu...after blk sini since khamis (20.1.11). Dpt setelkan byk benda such as borang kebenaran kahwin, fitting bju dsb.

Hari ni juga genap 40 hari lagi b4 mjlis kami. Kali terakhir jmpe..en.tunang sempat ckp "Ini kali terakhir kite jmpe as tunang"...Insyaallah en.tunang akan blk semula ke JB seminggu b4 mjlis. Then kitorg akan jmpe masa nikah shj nnt (kalo x de hal2 yg berbangkit ar...hehe)


Sekarang juga sdg dlm proses mengumpul alamat2 dr membe2. Yg di UTM akan diberi by hand je. Yg lain akan di pos insyaallah pertghn bln 2 nnt. Setakat ni mmg mntk alamat through FB je. Kalo ada yg tertinggal...sila2 lah beri alamat melalui emel ye.


Read more...

Monday, January 24, 2011

Checklist - 2 months

  1. Hantaran: listed (Dis 2010 - Jan 2011) --> Half DONE
  2. Kad kahwin --> DONE
  3. Sistem Audio --> DONE
  4. Khemah --> DONE
  5. Katering : Masak Sendiri - Majlis Khatam

Tghari (rewang)

Sarapan (hari majlis)

Hari Majlis

  1. Kompang --> DONE
  2. Goodies bag --> DONE
  3. Goodies
  4. Cenderahati (rewang + tetamu) : Tetamu --> Order DONE
  5. Kek
  6. Bunga telur ( Majlis Khatam) --> DONE
  7. Bunga telur (pelamin) --> DONE
  8. Bunga telur (tandang)
  9. Bunga rozek --> DONE
  10. Pengapit --> DONE
  11. Alas dulang --> DONE
  12. Tempat pahar --> DONE
  13. Baju untuk famili --> DONE


Related Form --> DONE

Isi borang 2

Surat Akuan Bujang (diri sendiri)

Surat Akuan Bujang (en.tunang)

Ujian HIV

Surat kebenaran En. tunang



Read more...

Monday, January 17, 2011

Bengkel + Lab + Review paper

Arghh...di pg Isnin yg selalunye mmg blues je.

- Ttba dpt emel...esok kna g bengkel Pemurnian SAR EAC @ Golf Club, Senai. Cne ni?? Seharian kat sana plak tu.

- Slide untuk present masa lab x study lg. Lab ari Rabu ni plak tu. Ptg ni kna jge Lab Optik.

- Nk kna review paper lg. Due date 20hb ni. 20hb cuti Thaipusam, 21hb apply cuti...so nk x nk kna siapkn b4 20hb.

p/s: yg bab slide ni yg plg neves skali. Fail tul nk kna ckp dpn org ramai ni. Skill kureng...huhu.
Read more...

Thursday, January 13, 2011

Wajah baru

Ttba rasa cam nak tukar template blog ni. Sepatutnye tukar masa masuk thn baru ari tu (sempena 1 thn usia blog). Tp x pe ar...x terlambat lg rasanye. Rs cam x puas ati lg...tp ok ar dlu. Kalo rajin nnt bile2 leh tukar lg =)
Read more...

Friday, January 7, 2011

Hello Hello


Credit for t00channelPart2

The song I currently heart from MSOAN. Best bangat. Sila2 ar dgr.
Below is the lyric translation =)

I was standing around on the narrow street
when those indifferent words grazed by me
Hello, hello
Unfamiliar but not awkward, it felt nice

Would it be okay to lean on you?
With concern, that wrinkled sincerity unfolds in front of me
Thank you, thank you
Conveying my simple, thankful honesty

That’s true
Hello, hello, my cute angel
Stay by my side always
Also
Thank you, thank you
That’s what I want to tell you
No no no no no
Just the words thank you


It’s not easy to be deliberately wrong
because the more you do, the more you’ll regret enduring it
I know, I know
Maybe it’s better for that smiling Pierrot


Would I be able to stand up without becoming dirtied?
Though I brush myself off, the pain builds
She knows, she knows
No longer is tomorrow only mine


The world I’ve confronted so many times
You’ve taught me to greet it
My heart overflows with this melody
I’ll go on together with you


That’s true
Hello, hello, my cute angel
Stay by my side always
Also
Thank you, thank you
That’s what I want to tell you
No no no no no
More than a love confession
The words thank you
convey all my feelings

Read more...

Thursday, January 6, 2011

Awal ke???

Bru lps amik bju nikah kat Wisma Nufri. Akhirnye siap gak bju tu. After alter sbb tgn die pendek sikit. Skrg da ok =).

Tp yg aku x puas hati...npe sume org asik ckp awalnye siap bju. Awal ke?? Aku rs b'patutan ar kalo bju dah siap skrg. X smpi lg 60 hari pun b4 mjlis. Mmg ar kalo dgr bln 3 tu cam lama lg. Tp aku punya mjlis nnt awal bln 3, ok. Lgpun better siap cpt..kalo x puas hati ada masa lg nk btulkn. Or kalo mmg x leh alter lg leh cari backup bju lain.

p/s: ptg ni nk amik surat akuan bujang lak kat opis....
Read more...

Saturday, January 1, 2011

Selamat Tahun Baru 2011

Welcome 2011!! Umur blog ni pun dah genap setahun. Kalo tahun 2009 menyaksikan byk pencapaian yg best2 dr aku (dpt Master, dpt keje, dpt tunang =p etc...), tahun 2010 lak x bpe nk ada pencapaian...huhu. Harap2 tahun 2011 membawa byk berita2 gembira utk aku dan juga org2 tersayang...hehe.

p/s: tahun ni nk dpt ape plak ek? Dpt suami kot...hehe=p. Dan harap2 dpt start wat PhD. Amin.
Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Archive

 
Blogger Templates