Ads 468x60px

Wednesday, October 31, 2012

Pre-PhD: Trial & Tribulation

Setelah dpt mempositifkan diri ats ape yg berlaku...bru ar aku rs cam nk story skit psl PhD hunting aku ni. Byk dugaannye..ini bru nk stat PhD...lum wat pun lg..huhu.

Mac 2011: Ingt lg masa ni aku tgh sibuk nk kenduri kawin belah en.suami. Ttba dpt email or call (aku pun da xingt..) dr mentor aku...ada tawaran sambung PhD di sebuah univ. di Scotland. Her colleague during PhD tgh crk student so she recommend me. Due date utk antar application form on the same day die bgtau aku. So kelam kabut ar aku buat persiapan...isi borang permohonan, buat summary of project skit, prepare sijil2 dsb.
Org tgh sibuk buat persiapan utk kenduri esok...aku n en.suami sibuk buat permohonan PhD..huhu (masa tu pikir..x pe..pengorbanan demi sebuah masa depan yg lebih baik...cewah...poyos).

April 2011: Oleh kerna last year my institution ni x dpt kuota yg byk utk hantar staf futher study oversea...so staf were advised to find their own scholarship. Luckily, PhD offer yg aku dpt includes the studentship skali. So bermulalah episod aku n future supervisor (SV) buat proposal utk studentship competition. Yg ni pun last minit punya keje...so by the end of April aku da submit the proposal.

Jun 2011: I got bad news. The studentship yg aku apply was unsuccessful. The future SV pun kind of suprise coz die quite positive yg aku akan dpt the studentship. Tp nk buat mcm mana kn..terpaksa terima dgn redha. Nk x nk kna crk sumber kewangan yg lain. Kouta kt my faculty pun semuanya dah diisi.

Julai 2011: Bermulalah episod aku n bbrp tutor yg lain aktif mencari scholarship yg dioffer on that year kt internet. Antara yg plg2 hampir aku nk antar is Biasiswa Agong. Tp masa tu aku x sempat nk sediakan semua dokumen yg diorg nak. Sbb aku jumpa info psl biasiswa ni pun da almost the due date. Nak buat macam mana kn...sekali lg bukan rezeki aku.

Ogos-Okt 2011: I was on my early pregnancy. So most of the time rs x sedap badan plus omesi terganggu sbb berita yg aku ada cyst tu...so progress pun agak slow.On Okt aku operate remove cyst. So cuti pjg gak ar 1/2 bulan. (Hehe...ada kna mengena ngn PhD ke??)

Nov 2011: I got a good news. PhD studentship yg pd mulanya aku gagal dapatkan tu...mayb ada org reject the offer. I was the first person on the waiting list so aku dpt the offer. Kalau da rezeki tak ke mana kan...maybe rezeki anak jugak ar.

Dis 2011: Receive offer letter with starting date Feb 2012. The date dekat sgt ngn EDD aku so aku mintak delay until June 2012.

Jan-Feb 2012: Aku pun start buat permohonan further study & study leave kat fakulti. Malangnye presentation aku cannot convince the panels so aku kna present lg skali.

Mac-Mei 2012: Ingtkn sempt nk represent my proposal but terbersalin la plak..huhu. So the presentation was postpone until abis maternity leave aku ar.

June-Sept 2012: Lg skali mntk delay registration sbb procedure kt sini tak settle lg. Tarikh postpone ke Okt 2012. Peringkt fakulti dah ok...univ. plak yg buat hal. Diorg x lepaskan permohonan aku ats sbb rangking univ yg aku nk pegi tu.

Bermulalah episod duka dlm chapter Pre-PhD aku ni. Bygkan usaha yg aku buat selama setahun lbh sia2 mcm tu je. Aku dah study the topik mcm da abs satu sem literature review. (Yela the future SV tu sgt ar baik orgnye...so aku nk bg good impression ar kat die...huhu). Apakan daya...kita hanya mampu merancang...Tuhan yg menentukan. Downnya aku masa tu rs cam nk berenti trus jd tutor. Yela..kat fakulti aku ni berapa kerat je lg tutor yg lum smbg bljr. Kang aku ar yg plg last ni...huhu. Pasrah je ar...mungkin ada hikmahnya. Percaya je lah rezeki Allah ada di mana2...InsyaAllah.

p/s: disbbkn tgh down ni...en.suami plan nk bwk aku bercuti jln2 cari ilham...haha. Mayb kitorg akan ke Cameron Highlands..insyaAllah. Will update the story in my next entry =)
Read more...

Tuesday, October 23, 2012

Amani sudah tumbuh gigi :-)

Anak mama sudah tumbuh gigi..hehe. First time mama dpt tau ari khamis 18hb lps..masa tnggu cik nana g x ray tgn die. Emm..cik nana jatuh moto lg. Kali ni jari kelingking die plak retak. X psl2 kna g hsa n hasilnye satu tgn die kna simen..haha kelakar. Yg injured jari je..simen smpi ke tgn.

Ok..berbalik pd cte asal..masa tgh tnggu cik nana x ray, cam biasa Amani yg x reti duk diam masukkan jari aku dlm mulut die. Ttba aku rs bnda krs kt gusi bwh. Trus aku tgk gusi amani then aku notice bnda putih kt gusi die. Wah..anak mama da bsr..da tumbuh gigi. Lmbt tul cik nana n cik ca g x ray. X sabar nk cte kt diorg..hehe.

Itu cte 4 ari lps. Skrg gigi Amani da nmpk pun skit. 2 btg tumbuh sekaligus. Cabaran ar utk mama df amani pasni..huhu.
Read more...

Wednesday, October 17, 2012

Setahun suda~~

Setahun suda sejak aku menjalani operation cystectomy. Kenapa aku ingt? Coz ari ni juga hari lahir adik bongsu aku aka Arep. Hehe...saje je nk post entry ni...x tau nk tulis pe da.

To Arep: Hepi 16th besday. X sabar2 ar tu nk amik lesen moto =p
Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates