Ads 468x60px

Wednesday, January 22, 2014

Ammar's first solid food + Tips pemakanan bayi

Yeay...akhirnye Ammar da 6 bln and da start mkn solid food. Hari ni hari yg ke 4 Ammar mkn. Start giving him puree apple and following 4 day rule. Esok puree yg lain pula which is puree pear.

Me start preparing his solid food last Thursday. Kelam kabut gak ar coz ingtkn that weekend kitorg stay at home je...tp en.suami ajak blk umah PIL...maka Ammar's solid food terpaksa prepare sedikit awal. Ammar turn to 6 months on 19 Jan, Sunday. Planning to give him food a bit early which is Friday. So boleh la observe die ok ke x mkn plus mama sendiri pun excited nak bg Ammar mkn...hehe. Tp me sempat prepare the frozen puree je n mcm agak kelam kabut plak nak bwk ke umah PIL. So lastly Ammar start mkn on Sunday after blk dr umah PIL. Weehuu...berkeriut muka Ammar masa first time kna suap mknn...hehe. Sori sgt pic nggak ada...excited terlebih lupa nak snap =p

berkerut mcm ni ar muka Ammar =p

So untuk bekalan Ammar ke pengasuh me cuma bekalkan frozen puree yg mmg dah diprepare that weekend. Mcm mana nak buat frozen puree? Senang je...potong kulit n buah, stim/rebus, blender n tapis. Masuk dlm bekas kiub ais yg bertutup dan frozenkan. Mlm turunkan kiub puree (1-2 kiub depends on how much anak kita mkn) esoknye da cair. Masa nak mkn leh mintak pengasuh panaskan using warmer saje. Hehe...easy kan?? For now, dlm bekas seciput je mknnye..mcm serba slh pun ada...sikit bebenor anakanda mkn.. Maklum ar bru lg kan. Nnt perlahan-lahan kte tmbh ar sukatan mknn die.

Feedback dr pengasuh setakat ni Ammar ok je. Die mmg nak mkn. Abs 2 kiub puree yg dibekalkan. Kakak Amani pun sibuk juga. Adik punya mknn die nak mkn...die punya mknn lg ar die mkn...huhu.This weekend nk kna prepare 2-3 lg jenis puree. Me x janji tp if rajin akan snap pic n kongsi step how to make frozen puree ye..

Di sini me juga nak kongsi Tips Pemakanan Bayi:
  1. Perkenalkan satu jenis makanan dalam kuantiti yang sedikit, sekali sehari selama 4 hari.
  2. Mulakan dgn satu tbsp untuk 3 hari yang pertama, kemudian tambah secara berperingkat: 1 tbsp setiap 2-3 hari.
  3. Elak beri makanan terlalu manis atau masin kepada bayi.
  4. Penambahan garam atau gula ke dalam makanan bayi sebenarnya tak perlu sama sekali.
  5. Elakkan memberi bayi telur putih sehingga berumur 1 tahun.
  6. Berikan bayi makan sayur-sayuran supaya bayi suka makan sayur apabila besar nnt. 
Read more...

Wednesday, January 8, 2014

Kejadian itu...

Kali ni nak cerita ttg perkara yg da agak berabuk gak ar...x buat2 gak entry psl 'kejadian' itu. 'Kejadian' apa tu?? Mcm ar suspen sgt...hehe.

Saya telah ditimpa kemalangan jalan raya pada 26 Disember 2013 yg lepas...huhu. Don't worry...semuanya selamat...kalo x..x de lah sy dapat tulis ttg entry ni ye =)...alhamdulillah. Sbnrnye kemalangan kecil je...x de ar serius sgt. Masa tu hajat di hati nak lunch dgn en.suami...da boring mkn kat fakulti kononnya. Masa dlm perjalanan tulah saya terlibat dgn kemalangan tu...huhu. Ni semua berpunca drp sebuah kereta (x perasan model ape tapi kaler putih) yg tiba2 tukar ke lorong kanan dan brek disebabkan jln dah mula slow (sbb kereta dah start byk...lunch hour kan...) Maka akibatnye sy terpaksa brek emergency dan hampir2 langgar kereta yg tukar lorong tiba2 tu...huhu. Dlm hati bru je ckp "Nasib baik x langgar" but then kereta sy pulak dilanggar belakang....huhu. Malang x berbau. Kereta saga blkg sy x sempat nak brek.

 kereta ku yang dilanggar

kereta yg melanggar

Nsb baik org yg melanggar sy tu pun rasional orgnye. Kami decide utk tunggu di stesen minyak Shell yg plg dekat so that x de ar jln jem disbbkn kami. On the way rupanya ada satu lg kemalangan di dpn kami melibatkan 3 buah kereta....huhu. After accident...sy pun terus call en.suami n maklumkan apa yg berlaku dan minta die dtg scpt mungkin. After diskus...maka kami setuju utk buat laporan polis dan claim insurans. Satu hal plak nak g balai polis buat report. Plan lunch ntah ke mana...last2 terpaksa queue di balai polis. Accident berlaku pd jam 12.30 tghri, buat report polis lbh kurang kul 2 ptg.

After done report polis, sy dan en.suami balik umah amik polisi insurans dan dokumen2 berkaitan. Ingat nak g setelkan insurans hari tu juga (x psl2 en.suami kna amik EL half day hari tu). FIL ttba nak join g company insurans...so terpaksa singgah umah PIL dulu. Da smpai sana MIL plak suh mkn coz kitorg mmg blum lunch lg...masa tu da kul 4 ptg...huhu. Lapar tak hengat! After mkn2 bru g pejabat insurans but unfortunately dah tutup...huhu. En. suami call service centre utk repair kereta and diorg maklumkan perlukan salinan report, gambar dan keputusan siasatan kedua2 kereta yg terlibat untuk claim insurans. FIL insist bgtau sepatutnya diorg yg uruskan semua tu. Tp x pe ar...en.suami ckp kite tnggu keputusan siasatan polis dlu then bru hantar repair.

So...apepun x bole buat. Then 1 Jan yg lepas...sy dan en.suami ke balai polis untuk amik gambar dan keputusan siasatan. Malangnya...dokumen2 tu boleh diambil selepas 10 hari waktu bekerja...huhu. Apsal ar peg. polis tu tak bgtau awal2 hari tu. Then en.suami jumpa ngn ejen yg kitorg bli kete n die ckp sepatutnya kitorg bole je hantar kete repair dlu. Sudahnye kitorg ulang alik sana sini...hasil pun x de. Sbb tu ar sy terlambat buat entry thn baru pd 2 Jan yg lepas...huhu.

So itu jelah kisahnya...hehe. X de pe yg suspen pun =p...

p/s: Ape yg perasan masa kemalangan ni...usia mmg boleh merubah kita kan. Saya semakin tenang menghadapi kejadian tak di duga seperti ni...x de ar mcm zaman muda remaja dlu (wpun skrg masih muda remaja...=p) gelabah x hengat...huhu.

Read more...

Detox secara semulajadi dgn Alfalfa Complex ^^

Detox...dgn kata lain 'proses pengeluaran dan pembuangan toksin dari dalam tubuh'. Badan kita sebenarnya mampu mengeluarkan racun dan membangunkan sistem detox sendiri seperti pada hati, ginjal, paru-paru dan kulit. Namun sayangnya kita tidak pernah berhenti untuk mengambil makanan tidak sihat dalam aktiviti seharian. Oleh itu tubuh kita tidak diberi kesempatan untuk melakukan detox atau pembuangan racun dari dalam tubuh.

Detox penting untuk penyerapan nutrien/vitamin. Sekiranya organ yang terlibat dalam penyerapan vitamin seperti usus mengalami masalah, kemungkinan besar vitamin tidak boleh diserap dengan sempurna.
Selain masalah penyerapan vitamin, pembentukan toksin dalam badan boleh membawa kepada masalah kesihatan yang serius termasuk:
  • Sakit kepala yang kerap
  • PMS
  • Sakit sendi
  • Keletihan
  • Kulit melepuh
  • Pencernaan bermasalah
  • Halitosis (nafas berbau)
  • Jangkitan yang berulang-ulang
  • Kekurangan daya imun tubuh
Jika anda mengalami masalah di atas...mungkin badan anda perlukan DETOX!! Sekarang ni terdapat banyak produk detox atau nyahtoksin di pasaran. Namun tahukah bahawa kita boleh menjalani detox secara semulajadi dengan pengambilan produk Shaklee!!

Detox dengan ALFALFA!!


Ya, alfalfa bukan untuk tambah susu saja. Alfalfa adalah bahasa Arab untuk “Bapa Kepada Semua Makanan”. Akar herba yang mengagumkan ini, tumbuh sangat dalam ke dalam tanah untuk menyerap nutrien penting dan mineral yang terdapat jauh di dalam bumi. Alfalfa adalah dikenali sebagai agen diuretik, pembersih badan dan penyahtoksik. Ia merangsang aliran hempedu, dan membuang unsur mineral bahaya dari tubuh. Ia juga membantu melindungi dari radiasi dan membantu mengawal bau badan.

Selain ciri-ciri sebagai pembersih badan dan penyahtoksik, alfalfa juga mempunyai banyak faedah lain. Menurut seorang pakar nutrisi, alfalfa membantu dalam pencernaan, anti-radang, anti-artritis dan anti-bakteria. Ia membantu membantu dalam penyembuhan ulser, gout, sakit tumit, sakit perut, alahan dan pembaikan cakera tulang belakang (disc). Ia juga mengawal tahap gula dalam darah dan membantu menurunkan paras kolesterol.

Selain itu, berpuasa adalah juga satu cara terbaik untuk detox. Dr Shaklee tidak memakan makanan pepejal sehari dalam seminggu untuk membantu menjaga sistem badannya.

 * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Sempena promosi Alfalfa bulan Januari ni..meh rebut peluang dapatkannya dgn harga sangat MURAH!! Didatangkan dalam 2 saiz...small (330 biji) dan large (700 biji). Jgn segan siluu hubungi saya untuk sebarang pertanyaan.

 ~SUPPLEMENT UNTUK ANDA~
♥ Arnidza Ramli (1065424)
♥ 019-7122817
♥ arnidza.ramli@gmail.com

♥ FB page: Dza' Irahin
♥ COD area UTM Skudai, Taman U dan Skudai

Read more...

Thursday, January 2, 2014

Selamat datang 2014 =)

Mulakan tahun 2014 dgn senyuman =)...ye...maafkan sy..hajat di hati nak tulis entry thn baru smlm. Tp apakan daya...kita hanya mampu merancang. Smlm tiada kesempatan untuk menulis kerana sibuk dgn urusan lain. Mungkin akan diceritakan di next entry.


2013 yg meninggalkan bnyk memori. Bagi saya memori 2013 byk yg x best dr yg best. Satu-satunya berita gembira utk sy dan famili kecil sy adalah dgn kelahiran Wan Dzahin Ammar tanggal 19 Julai 2013 ketika umat Islam sedang berpuasa. Alhamdulillah Ammar lahir di bulan yg mulia dan di hari yg penuh keberkatan pd hari Jumaat...penghulu segala hari. Mudah-mudahan Ammar membesar menjadi manusia seperti mujahid Ahmad Ammar. Walaupun mama penuh dgn kekurangan sbg hamba-Nya tp In Shaa Allah...x salah kte mengharapkan yg terbaik kan? Impaknya...20 hari lah saya kna ganti puasa..huhu.

Di bulan Oktober 2013 juga bermulanya perjalanan saya dgn Shaklee. Alhamdulillah...berazam untuk lebih sihat di tahun baru ini. Perjalanan yg baru bermula...tp penuh dgn pengisian dan ilmu baru =). Terkilan kerana masih belum berkesempatan bertemu dgn keluarga RMC yg ceria. Azam saya ingin bertemu dgn mereka dan sedut cas2 positif, berkongsi ilmu...dan bersama-sama melakukan aktiviti2 penuh CERIA mereka...hehe. Tersenyum sendiri pula =p.

Memori pahit pula...berkenaan PhD saya...masih tergantung lg. Permohonan saya buat kali kedua tidak diterima. Persediaan saya selama bbrp bulan tersia-sia begitu saje. Again...saya menjadi mangsa keadaan. Mls nak cerita panjang...manusia takkan pernah puas dgn apa yg kte dah usaha lakukan. Eh..off topic..kte kan nak mulakan thn baru dgn senyuman =)..(walaupun terpaksa...huhu).

Di tahun baru ni saya x minta byk. Moga segala urusan saya dan keluarga dipermudahkan. Awal2 thn baru ini saya bakal mengambil satu langkah BARU demi masa depan keluarga. Penghijrahan mungkin? Mudah-mudahan ada rezeki saya di mana2.

p/s: Feeling nervous nak hantar satu borang kat opis...tp rupanya orang yg sy nak jumpa cuti...huhu. Buat penat je nervous.
Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates