Ads 468x60px

Wednesday, January 22, 2014

Ammar's first solid food + Tips pemakanan bayi

Yeay...akhirnye Ammar da 6 bln and da start mkn solid food. Hari ni hari yg ke 4 Ammar mkn. Start giving him puree apple and following 4 day rule. Esok puree yg lain pula which is puree pear.

Me start preparing his solid food last Thursday. Kelam kabut gak ar coz ingtkn that weekend kitorg stay at home je...tp en.suami ajak blk umah PIL...maka Ammar's solid food terpaksa prepare sedikit awal. Ammar turn to 6 months on 19 Jan, Sunday. Planning to give him food a bit early which is Friday. So boleh la observe die ok ke x mkn plus mama sendiri pun excited nak bg Ammar mkn...hehe. Tp me sempat prepare the frozen puree je n mcm agak kelam kabut plak nak bwk ke umah PIL. So lastly Ammar start mkn on Sunday after blk dr umah PIL. Weehuu...berkeriut muka Ammar masa first time kna suap mknn...hehe. Sori sgt pic nggak ada...excited terlebih lupa nak snap =p

berkerut mcm ni ar muka Ammar =p

So untuk bekalan Ammar ke pengasuh me cuma bekalkan frozen puree yg mmg dah diprepare that weekend. Mcm mana nak buat frozen puree? Senang je...potong kulit n buah, stim/rebus, blender n tapis. Masuk dlm bekas kiub ais yg bertutup dan frozenkan. Mlm turunkan kiub puree (1-2 kiub depends on how much anak kita mkn) esoknye da cair. Masa nak mkn leh mintak pengasuh panaskan using warmer saje. Hehe...easy kan?? For now, dlm bekas seciput je mknnye..mcm serba slh pun ada...sikit bebenor anakanda mkn.. Maklum ar bru lg kan. Nnt perlahan-lahan kte tmbh ar sukatan mknn die.

Feedback dr pengasuh setakat ni Ammar ok je. Die mmg nak mkn. Abs 2 kiub puree yg dibekalkan. Kakak Amani pun sibuk juga. Adik punya mknn die nak mkn...die punya mknn lg ar die mkn...huhu.This weekend nk kna prepare 2-3 lg jenis puree. Me x janji tp if rajin akan snap pic n kongsi step how to make frozen puree ye..

Di sini me juga nak kongsi Tips Pemakanan Bayi:
  1. Perkenalkan satu jenis makanan dalam kuantiti yang sedikit, sekali sehari selama 4 hari.
  2. Mulakan dgn satu tbsp untuk 3 hari yang pertama, kemudian tambah secara berperingkat: 1 tbsp setiap 2-3 hari.
  3. Elak beri makanan terlalu manis atau masin kepada bayi.
  4. Penambahan garam atau gula ke dalam makanan bayi sebenarnya tak perlu sama sekali.
  5. Elakkan memberi bayi telur putih sehingga berumur 1 tahun.
  6. Berikan bayi makan sayur-sayuran supaya bayi suka makan sayur apabila besar nnt. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates