Ads 468x60px

Thursday, January 7, 2010

Tragedi awal 2010

X sampai pun seminggu masuk tahun 2010...dah pun berlaku sesuatu yg menggemparkn kpd sy. Haha...ayat cm surat kabar la plak.
Pd 5 Jan (tarikh ni juga genap 1 bln sy bergelar tunangn org;)), blk je dr lab bersama adik sy, Anisa (sbb masa 2 hosmet sy, K'EKin blk Perak...so adik sy temankn sy di umah sewa), seluruh umah berbau gas. Masa 2 mmg panik skjp. Yela...kalo ada percikn api skit je pun leh terbakar 1 umah tu. Tp sy beranikn diri ke dapur. Bukak sume langsir dan tingkap dan juga pintu. Ble sy dekat je ngn dapur gas...sy terdegar bunyi hisssss (mksudnye mmg ada gas t'kuar tp sy x tau kt mana). So, sy pun decide nk tutup n cabut kepala gas dr tong. Ble sy pulas nat (x pasti ape istilah die...huhu) kepala gas makin byk plak gas kuar. Sy n adik sy trus lari kuar umah. Tp masa kt luar sy t'pk...x kn nk biar gas kuar byk2. Da ar umah sewa sy 2 mmg agak rapat ngn umah2 lain. So, keadaan mmg agak bhy. Skali lg sy beranikn diri pegi ke dpur n trus tutup gas n cbut kepala gas dr tong. Alhamdulillah...selamat x de pe. Masa sy pegang kepala gas 2, sy notis kepala gas 2 sgt sjuk. Tong gas sy pun berwap air yg sejuk. Adik sy trus kal ayah n ayah sy trus bgtau kalo tong sejuk cm2 mmg ada gas t'kuar dr tmpt x sptutnye. Ya, Allah...nsb baik sy dah cbut kepala gas 2.


Lps tu sy trus kal K'Ekin tanya no phone pkck gas yg kitorg bli gas ari 2.

Saya : Salam...pkck sy nk bgtau psl gas kt umah sy. Tong gas tu sejuk n seluruh umah sy bau
gas.
Pkck gas : Eh, tong tu mmg sejuk.
Saya : X ar...sejuk die lain skit...sejuk mcm ais. Lgpun 1 umah bau gas ni. Sy dah cek tiub x
de pe2 yg bocor. So, sy x tau dr mana gas kuar.
Masa ni bru pkck gas take serius skit.
Pkck gas : Alamat awak?
Saya : 26, jln kejayaan 2.
Pkck gas : Sy x de antar gas kt kwsn tu.
Saya : Tp hosmet sy ckp die bli gas dgn pkck. X pe...pkck cekkn dlu dr mana gas kuar.
Pkck gas : Yela2...sy dtg.

Lbh kurng 1/2 jam, pkck gas tu pun smpi. Sy trus bwk die ke dapur n bgtau ape yg berlaku. Pkck tu pun bkk gas n find out yg gas 2 kuar dr dapur gas.
Pkck gas: Saluran gas kt dapur gas ni dah bocor. X leh pkai dah dapur ni...kna bli bru.
Saya : Ooo...ok, kna bli bru ar ni.

Tp ttba ble pkck 2 belek2 dapur gas tu...tiub gas yg smbung ke dapur gas tu tercabut. Rupa2nya tiub gas 2 dah longgar, so sbb tu gas t'kuar. Pkck tu pun potong bhgn dpn tiub 2 n smbung semula ke dapur gas. Die cba blk bkk gas n everything is ok. Alhamdulillah.

Segan gak sy ngn pkck tu. Yela, rupa2nya tiub yg problem. Haha! Tp pkck tu still ckp yg tong tu mmg sejuk cm2. Pdhal mlmnye ble aku pegang tong tu x de ar sejuk cm masa gas t'kuar 2. N x de ar tong tu berwap. Ish3x. Anyway, thanks pkck gas=). Tanpa pkck ntah mcm mana ar sy masa tu..huhu.

p/s: bpe byk gas daa

2 comments:

  1. seyes panic...akk yg kt Taiping masa tu pun cuak sehh!!

    ANyway, alhamdulillah..selamat semua nyaa

    ReplyDelete
  2. 2 ar...sori ganggu ur holiday...hehe.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates